Párizs a francia termékbojkott leállítására kérte a muzulmánokat

Párizs azt kérte vasárnap a muzulmán országok kormányaitól, hogy állítsák le a felhívásokat a francia termékek bojkottjára és a francia kormány elleni tüntetésekre, amelyeket „egy radikális kisebbség” kezdeményezett. A tárca a francia állampolgárok védelmének szavatolását is kérte a külföldi országoktól – írja az MTI.

Forrás: MTI2020. 10. 26. 7:50
MACRON, Emmanuel; ERDOGAN, Recep Tayyip
Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy férfi, amelyen egy cipõtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök elõzõ nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erõteljesebb fellépést helyezett kilátásbaa radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követõen. Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termékbojkott, illetve a muzulmán világban egymást követő felhívások a tüntetésekre azóta vannak napirenden, hogy Emmanuel Macron államfő a kegyetlenül meggyilkolt történelemtanár végső búcsúztatásán kijelentette, hogy Franciaország továbbra is publikálni fog Mohamed-karikatúrákat, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került, s a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte a külföldi befolyás visszaszorítására.

Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

„A bojkottfelhívásoknak semmilyen tárgyi alapjuk nincsen, és azonnal véget kell nekik vetni, ahogy az országunk elleni minden támadásnak is, amelyeket egyébként egy radikális kisebbség kezdeményezett”

– olvasható a francia külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint az elmúlt napokban több közel-keleti országban a közösségi oldalakon időnként gyűlölködő hangnemben tüntetésekre szólítanak fel Franciaországgal szemben, és a termékbojkott is gyakran szóba kerül.

Ezek a felhívások Párizs szerint „kiforgatták a Franciaország által képviselt álláspontot a lelkiismereti, a vallási és a szólásszabadságról, valami a gyűlöletre való felhívás elutasításáról” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy fiú, amelyen egy cipőtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdoğan török elnök előző nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba a radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Vasárnap este Emmanuel Macron több Twitter-üzenetben is jelezte franciául, angolul és arabul, hogy Franciaország elutasítja a gyűlöletbeszédet, és a nyitott „az értelmes vitára”.

„A szabadsághoz ragaszkodunk, az egyenlőséget szavatoljuk, a testvériséget mélyen megéljük”

– írta az államfő. „Történelmünk a diktatúrák és a fanatizmusok elleni küzdelemről szól. Ezt folytatjuk” – tette hozzá.

Közleményében a termékbojkott ellen szólalt fel a külügyminisztérium, amely emlékeztetett arra, hogy az elnök megszólalásai és a készülő törvénytervezet is

„a radikális iszlamizmus elleni küzdelmet szolgálja, a franciaországi muzulmánokkal együtt, akik szerves részeit képezik a francia köztársaság történelmének és társadalmának”.

A francia külügyminisztérium jelezte, hogy mozgósította a diplomáciai hálózatát annak érdekében, hogy az adott országokban emlékeztesse és magyarázza el Franciaország álláspontját az alapvető szabadságjogok és a gyűlölet elutasításának kérdésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.