időjárás 1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Sassoli: Azért gyilkolták meg, mert hitt a szólásszabadságban

Forrás: MTI
2020.10.19. 20:08

A francia középiskolai történelemtanárt, Samuel Paty-t azért gyilkolták meg, mert hitt a szólásszabadságban és diákjait is erre akarta tanítani – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfőn.

Sassoli, az Európai Parlement hétfői brüsszeli plenáris ülését megnyitva utalt arra: öt évvel a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után, ismét gyilkol a fanatizmus és az intolerancia Franciaországban. Hozzátette: a tanár elleni merénylet során az békés együttélés értéke sérült meg.

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Az elnök hangsúlyozta, hogy az áldozat, Samuel Paty történelemtanár munkája során nyitottan és jószándékkal közelített tanítványai felé, és párbeszéden, valamint tudáson alapuló társadalmi értékékeket akart nekik átadni.

Európában a tanárok elszántan végzik a munkájukat, hogy egy olyan társadalom felépítéshez járuljanak hozzá, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető érték – jelentette ki.

Sassoli beszéde után az ülés résztvevői egy perces néma felállással rótták le tiszteletüket a meggyilkolt Samuel Paty és a terrorizmus áldozatai előtt.

Josep Borrell az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, hétfői Twitter üzenetében, mély megdöbbenését fejezte ki a brutális gyilkosság miatt. Kihangsúlyozta: A gyűlölet, az erőszak, terrorizmus és a szélsőségesség soha nem fogja legyőzni a szabadságot és a demokráciát.

Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, a bűntény elkövetésének napján, a közösségi hálózaton közzétett üzenetében részvétét fejezte ki, az áldozat családtagjainak és a francia oktatásban dolgozóknak.

Gyászmenetek Franciaországban a lefejezett tanár emlékére

Franciaország-szerte gyászmeneteket tartottak vasárnap a pénteken brutális kegyetlenséggel kivégzett Samuel Paty emlékére. A Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban fejezte le az Abdullah Anzorovként azonosított, 18 éves csecsen terrorista a középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. Az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség. Helyszíni beszámolók szerint Párizsban a Je suis enseignant (Tanár vagyok) feliratot a magasba emelve vonultak fel az emberek, a Je suis Charlie (Charlie vagyok) szlogenre utalva, amelyet a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás után hangoztattak sokan, együttérzésüket kifejezve. A most meggyilkolt 47 éves Samuel Patynak az volt a bűne, hogy éppen a Charlie Hebdóban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott be tanóráján, noha az iszlám vallás tiltja a próféta ábrázolását. Az eddigi sajtóértesülések szerint Abdullah Anzorov mintegy száz kilométerre lakott a gyilkosság helyszínétől, egyelőre tehát nem tudni, milyen kapcsolatban állt a tanárral és a településsel.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.