Ismét a nemzetközi sajtó célkeresztjébe került a magyar kormány

Orbán Viktor kormánya olyan definíciókat írna be a szülőkről és a nemről az ország alkotmányába, ami a homoszexuálisok és a transzneműek ellen irányulna – írta a Die Zeit szerzője.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 16:56
null
2020.09.16. Budapest Varga Judit Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány LMBT-ellenes alkotmánymódosítást tervez – tájékoztatta a német nyelvű olvasókat a Die Zeit portálja annak kapcsán, hogy kormány kedden benyújtotta az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni.

A liberális lap szerint

Orbán Viktor kormánya olyan definíciókat írna be a szülőkről és a nemről az ország alkotmányába, ami a homoszexuálisok és a transzneműek ellen irányulna.

A Varga Judit által kedden benyújtott tervezet szerint az alkotmányban a jövőben szerepelne, hogy „az anya nő, az apa férfi”. Emellett azt is rögzíteni akarják, hogy az ember nemét a születéskor lehet csak meghatározni. – Május óta már tilos a nem megváltoztatása. Magyarország jelenleg vitában áll az EU-val az alapjogi charta tiszteletben tartása miatt – olvasható a cikkben. A szerző arról is említést tett, hogy

Orbán Viktor vétóval fenyegetett az uniós költségvetés ellen, ha a jogállamisági mechanizmust elfogadják.

Hasonlóan értelmezte a magyar alkotmánymódosítást a Reuters hírügynökség is, amely szerint

a magyar kormány a súlyosbodó koronavírus-járvány közepette a meleg párok általi örökbefogadás tiltását javasolja.

Mint írták, Magyarország jobboldali kormánya olyan jogszabály-módosításokat nyújtott be, melyek gyakorlatilag ellehetetlenítenék, hogy az azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe, illetve előírnák a keresztény kultúrán alapuló értékrend szerinti gyermeknevelést.

A koronavírus-járvány gazdaságig és egyéb hatásai miatt az Orbán Viktor vezette nacionalista Fidesz tízéves kormányzásának eddigi legnagyobb kihívásával nézhet szembe a 2022-ben esedékes választásokon – írta a Reuters, hozzátéve, hogy a nacionalista lengyel kormánypárt idei választási kampányának a homofób megnyilvánulások adják az egyik fő eszközét.

A Háttér Társaság által kiadott közlemény szerint az azonos nemű párok házasságkötését már korábban megtiltó Orbán-kormány a járványkezelés helyett hadjáratot folytat az LMBTQ-emberek ellen, és hozzátették:

nem véletlen, hogy a módosító javaslatokat olyan időszakban nyújtották be, amikor nem engedélyezettek az állampolgárok véleményének kifejezésére rendelkezésre álló eszközök.

A BBC brit közszolgálati hírcsatorna ehhez még annyit tartott fontosnak hozzátenni, hogy jogvédő szervezetek szerint a módosításokat a kormány tudatosan időzítette egy olyan időszakra, amikor a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt nem lehetséges tömegtüntetéseken tiltakozni ellenük. A BBC budapesti tudósítója hozzáfűzte:

a javaslatok a Fidesz-kormány saját családdefiníciójának megerősítését szolgálják, mert a kormány szerint a hagyományos családmodell jelenleg világszerte az ultraliberális erők támadásainak kereszttüzében áll.

 

A balliberális Süddeutsche Zeitung szerzője is hasonló értelmezési keretben tálalta olvasói elé a magyar alkotmánymódosítást. Mint azt véleménycikkükben írták, Orbán eltereli az általa gyűlölt liberális közvélemény dühét a fontos hatalmi döntésekről.

„Orbán Viktor sok izgalmat okoz majd az alkotmány módosítására irányuló terveivel, melyek a családokat, az LMBT-közösséget és a genderkérdéseket veszik célkeresztbe. Részben nyelvbéli módosításokról van szó, amelyek csupán még inkább szigorítják azt, ami már most is benne van: a tradicionális család definícióját az állam védi, a homoszexuálisok inkább ne vállaljanak gyereket, az egész modern „genderhülyeség” pedig az ördög műve. Ami új az egészben, az a homoszexuális párokra vonatkozó örökbefogadási tilalom – mindez belepasszol az erősen konzervatív képbe.

– fogalmazott a lap szerzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.