„Joe Biden lehet minden idők egyik leggyengébb amerikai elnöke”

Ian Bremmer amerikai politológus szerint Donald Trump továbbra is a legerősebb hang a Republikánus Párton belül.

Magyar Nemzet
2020. 11. 10. 12:35
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is õ kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden gyõzelmét, szerinte õ nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Joe Biden valószínűleg a leggyengébb elnök lesz Jimmy Carter óta – nyilatkozta a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilapnak az Egyesült Államokban nagy tekintélynek örvendő külpolitikai elemző, Ian Bremmer. Az Eurasia Group tanácsadócég alapító vezetője a lapinterjúban arról is beszélt:

bár személy szerint nagyon örül az elnöki székbe egyáltalán nem való Donald Trump távozásának, kár lenne még eltemetni a hivatalban lévő elnököt, hiszen befolyása és hatalma továbbra is megkérdőjelezhetetlen a republikánus párton belül, és valószínűleg 2024-ben újraindulhat az elnökválasztáson, mint pártjának leghangosabb szószólója.

Elmondta azt is: nagyon úgy tűnik, hogy a republikánusok megőrizhetik többségüket a szenátusban, ami rendkívül megnehezíti Joe Biden dolgát, például egy újabb, a koronavírus-járvány okozta válság csillapításának céljával fellépő támogatási csomag összeállítása, illetve elfogadtatása során. Márpedig ettől amerikaiak milliói függnek a következő hónapokban, méghozzá párthovatartozás nélkül, ugyanis rengetegen veszítették el a munkájukat a pandémia miatt. – De a demokratáknak nem sikerült többséget szerezniük a szenátusban, ezért valószínű, hogy Biden a leggyengébb elnök lesz a szintén demokrata, 1977-ben hivatalba lépő Jimmy Carter óta.

Ian Bremmer amerikai politológus szerint Trump továbbra is a legerősebb hang a Republikánus Párton belül
Fotó: Wikipédia

Ian Bremmer szerint a választás szoros eredménye azt mutatja, hogy az amerikai társadalom rendkívül polarizált, ráadásul az ország súlyos gazdasági és egészségügyi válságban is van, amelyek miatt feltétlenül szüksége lenne egy erős vezetőre.

– Biden azonban nem tudja megvalósítani a politikai reformokat a szenátus nélkül, az amerikai társadalom tehát még inkább ketté válhat

– érvelt a politológus. Mint mondta, a szenátus támogatása nélkül Biden a saját kabinetjébe sem lesz képes progresszív demokratákat jelölni, ez pedig a párton belüli düh elszabadulásához és cselekvőképtelenséghez vezethet.

Bremmer szerint a politikusok gyakran alábecsülik, mennyire jogfosztottnak és dühösnek érzik magukat az amerikaiak, de a választás szorossága ezt jól tükrözi. Beszélt arról is: A gazdasági egyenlőtlenség az országban csak nőtt Barack Obama elnökségének és Joe Biden alelnökségének nyolc éve alatt.

– Az emberek dühösek az iraki és az afganisztáni kudarcok miatt is, ráadásul a bevándorlás is sokak számára frusztráló. Amerika hagyományosan nyitott ország volt, de sokan, akik már itt élnek, úgy érzik, velük senki nem törődik. Ezt az érzelmi állapotot erősítették ráadásul a közösségi hálózatok és a mainstream média is, amely elsősorban a szélsőséges álláspontokat terjesztette

– magyarázta a politológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.