Kína nagyobb kiszámíthatóságot remél Joe Bidentől

Az egyik hangadó kínai állami médium a korábbiakhoz képest optimistább hangot ütött meg az amerikai–kínai kapcsolatok jövőjét illetően, miután Joe Biden demokrata jelölt nyerte az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A hivatalos állásfoglalás szerint van rá esély, hogy a politikai és kereskedelmi kapcsolatok kiszámíthatóbb szinten álljanak helyre.

Mártonffy Attila
2020. 11. 09. 11:39
null
Trump bízik a kínai elnök hatékonyabb közbenjárásában Észak-Korea ügyében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem valószínű ugyan, hogy az Egyesült Államok enyhíti a Kínára nehezedő nyomást Hszincsiang és Hongkong emberi jogi kérdéseiben, mindazonáltal Peking arra fog törekedni, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel tárgyaljon Joe Biden megválasztott elnökkel és csapatával – írja vezércikkében az állami támogatású Global Times. Donald Trump elnöksége alatt feszültség keletkezett a két ország között, különösen az elnökválasztási kampányban, s ez bizonyos zökkenőket okozott az egymás közötti politikai viszonyban.

– Úgy véljük azonban, lehetséges megszüntetni ezeket a zökkenőket, és enyhíteni, illetve ellenőrizhetőbbé tudjuk tenni a kínai–amerikai kapcsolatokat a két ország népének érdekében

– teszi hozzá a lap. A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott China Daily című angol nyelvű újság arra mutat rá, hogy a kapcsolatok javítását a kereskedelemmel kell kezdeni, ez ugyanis a záloga a kölcsönös megértés és bizalom helyreállításának.

A világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültség tavaly érte el tetőfokát, és szétzilálta a technológiai beszállítói láncokat és a kereskedelmet. Szakértők továbbá amiatt is aggódtak, hogy parttalan pénzügyi háború robban ki a felek között. Az amerikai nyomás és a koronavírus-járvány együttes hatására Kína nemrégiben úgy döntött, hogy csökkenti külföldi piacoktól és technológiáktól való függőségét. – Kínának olyan országgá kell válnia, amelyet az Egyesült Államok nem tud elnyomni és destabilizálni. Egyúttal rá kell ébreszteni Washingtont, hogy a Kínával történő együttműködés az amerikai nép érdeke is – hangoztatta a Global Times.

A kínai kormány gazdasági tanácsadói is azt szorgalmazzák, hogy véget kell vetni az elmúlt másfél év vámháborújának, illetve újra kell tárgyalni a kínkeservesen létrejött kereskedelmi megállapodás első fázisát. Ennek keretében Kína többek között vállalta, hogy a 2017-es szint felett további 200 milliárd dollár értékű árut vásárol Amerikától, abba azonban nem ment bele, hogy alapvetően megváltoztassa az ország gazdasági működésének modelljét. Most szakértők úgy látják, hogy az egyezség nem reális, s így kivitelezhetetlen, viszont bíznak Joe Biden racionálisabb és a többoldalúságot jobban szem előtt tartó hozzáállásában, noha az amerikai tisztségviselők részéről nem látnak sok esélyt Biden esetlegesen lazább gazdaságpolitikájának támogatására – írja a South China Morning Post című hongkongi lap. Pedig Peking érdeke is lenne mérsékelni súlyos importcélkitűzéseit, valamint csökkenteni az Egyesült Államokba irányuló export vámtételeit. – Biden előbb-utóbb el fogja kezdeni újratárgyalni a kereskedelmi megállapodást, ez Kína érdekében is áll – mondta Si Jinhung (Shi Yinhong) kínai kormánytanácsadó. Hozzátette ugyanakkor, hogy

az új adminisztráció várhatóan keményebb álláspontot fog majd képviselni Hongkong, Tajvan, a Dél-kínai-tenger, Hszincsiang, valamint az állítólagos kínai kémkedés ügyében.

Külföldi megfigyelők viszont nem látnak rövid távon esélyt arra, hogy Biden a Kína-ellenes lobbival szembemenve jottányit is változtasson Washington eddigi szigorú Kína-politikáján.

Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese korábban azt mondta lapunknak: bárki nyeri meg az elnökválasztást, az amerikai külpolitikában sem történne nagy változás Kínát illetően sem. Immár felvállalhatóvá váltak a Kína-ellenes lépések a demokraták számára is, így Joe Bidennel változhat a stílus, de az alapvető konfrontációs irány nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.