időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Mozgósító erdélyi magyar összefogás

Pataky István (Marosvásárhely)
2020.11.05. 06:30
Mozgósító erdélyi magyar összefogás

Egy cél érdekében küzd, így közösen mozgósít a december 6-án esedékes romániai parlamenti választások előtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a megalakulás előtt álló Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Az erdélyi magyar pártok vezetői hétfőn együttműködési megállapodást írtak alá. 

– Az összefogás üzenete sokkal fontosabb annál, mintsem matematikai vitát folytassunk arról, kinek mekkora a támogatottsága – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az erdélyi Krónika című napilapnak adott interjúban, megemlítve, hogy a helyhatósági választásokon elért eredmények alapján az RMDSZ-nek kilencven százalék körüli támogatottsága van az erdélyi magyar voksolók körében az EMSZ tíz százalékával szemben. A megméretés utáni tervekkel kapcsolatban az RMDSZ vezetője azt mondta, nyolc instabil esztendő után Romániának mindenféleképpen stabilitásra lenne szüksége, a magyaroknak is ez az érdekük. Ennek zálogát egy jobbközép koalícióban látja Kelemen Hunor. Mezei János, az EMSZ társelnöke szerint az RMDSZ-szel kötött megállapodás alapja, hogy helyi szinten verseny, országos szinten együttműködés alakuljon ki a felek között. – Csak közösen tudjuk elérni a decemberi választáson az elvárt szavazati arányt – hangsúlyozta Mezei.

Az erdélyi magyar összefogást rögzítő megállapodás értelmében a képviselőházi RMDSZ-listán két befutónak számító helyet kapnak az EMSZ-jelöltek. A dokumentum több szinten rögzíti az együttműködést. Az önkormányzatokban a két formáció vállalja a konstruktív viszony kialakítását az érintett település fejlődését érintő kérdésekben. „A felek megválasztott önkormányzati elöljáróikon keresztül megjelenítik és képviselik Erdély és annak régiói, kiemelten a Székelyföld és a Partium sajátos fejlesztési, gazdasági és közigazgatási jogállásának ügyét” − fogalmaz továbbá a megállapodás. A szövegben kitérnek arra is, hogy közösen a bukaresti parlament elé terjesztik a székelyföldi autonómia statútum törvénytervezetét, melyet az RMDSZ frakciója egységesen képvisel. Kidolgozzák és beterjesztik a nemzeti jelképeket, valamint az anyanyelv szabad használatát biztosító törvénycsomagot. A megállapodás közös fellépést rögzít az „önálló, magyar érdekek mentén kialakított külpolitika” szintjén is. Az összehangolt külpolitikai stratégiában kiemelt szerepet kapnak az európai polgári kezdeményezések, így a Minority SafePack és a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezés.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.