Orbán Viktor a mongol köztársasági elnökkel tárgyalt

A miniszterelnök gratulált a mongol államfőnek országa hatékony járványügyi védekezéséhez.

Forrás: MTI2020. 11. 06. 11:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány volt az egyik kiemelt téma Orbán Viktor miniszterelnök és Khaltmaa Battulga mongol köztársasági elnök pénteki tárgyalásán, amelyet videókonferencia keretében tartottak meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált a mongol államfőnek országa hatékony járványügyi védekezéséhez; Mongóliában ugyanis eddig mindössze néhány száz, koronavírussal igazoltan fertőzött embert találtak, halálesetet pedig nem regisztráltak. Ennek ellenére határaikat zárva tartják, és a szigorú védelmi intézkedéseiket fenntartják – hangzott el a megbeszélésen.

Khaltmaa Battulga
Fotó: Facebook

A magyar miniszterelnök kifejtette: a világjárvány vége után méltó módon szeretnénk megünnepelni diplomáciai kapcsolataink kiépítésének 70. évfordulóját.

Az online tárgyaláson leszögezték: Mongólia hagyományosan Magyarország fontos partnere az északkelet-ázsiai régióban.

Kiemelkedően jónak tartjuk kétoldalú politikai és kulturális kapcsolatainkat; ezért szeretnénk fokozni gazdasági együttműködésünket is. A „keleti nyitás” politika keretében 2015-ben újranyitottuk Ulánbátorban a magyar nagykövetséget – emlékeztetett Havasi Bertalan.

Orbán Viktor szerint az országok működőképességét fenn kell tartani

Két fő feladata van a politikai vezetőknek a globális járvány idején, egyrészt minden erőfeszítéssel az emberek egészségének és életének védelmét kell biztosítani, másrészt pedig az országok működőképességének fenntartására van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében – közölte Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében a Kínai Nemzetközi Import Kiállítás (CIIE) virtuális rendezvény résztvevői előtt csütörtökön.

A miniszterelnök megjegyezte, a globális járvány hatalmas kihívást jelent nemcsak az egészségügyi rendszerek, hanem a gazdaság számára is.

Magyarország a nyugati integrációhoz tartozik, ugyanakkor erős történelmi, kulturális, gazdasági és politikai kötelékei vannak Kelettel is – mutatott rá Orbán Viktor, aki arra is kitért, hogy a magyarokat nem lepte meg Kelet szerepének határozott és gyorsuló ütemben történő növekedése.

A járvány első hullámának legkritikusabb pillanatában az egész világ felsorakozott Kínában az egészségügyi rendszerek működőképességének megőrzéséhez szükséges orvosi berendezések beszerzése érdekében – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: hálás a Kínai Népköztársaságnak azért a 185 repülőgép-szállítmányért, amely Magyarországra kulcsfontosságú egészségügyi eszközöket szállított.

A miniszterelnök rámutatott: globális verseny zajlik a termelési és szolgáltatási kapacitások újraelosztásáért. Mint mondta, tavaly a globális befektetések 45 százalékát Kelet finanszírozta, miközben tíz évvel ezelőtt ez az arány még mindössze 17 százalék volt.

Magyarország a kormányfő szerint sikeres volt a globális versenyben részben a tíz évvel ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikája miatt, egy évtized alatt ugyanis 25 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelme a keleti országokkal, miközben tavaly a külföldi befektetések hatvan százalékát, az új munkahelyek negyven százalékát adták a keleti befektetők.

Orbán Viktor a kínai elnökhöz szólva elmondta, hogy Magyarország elkötelezett folytatni az együttműködést Kínával és a partnerországokkal az Egy övezet, egy út program mentén, amely időszerűbb, mint bármikor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a járvány arra kényszerít bennünket, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket, erőforrásainkat, hogy meg tudjunk birkózni korunk egyik legnagyobb kihívásával.

A 2018-ban először megrendezett kínai nemzetközi import kiállítás célja, hogy elősegítse a kínai piac globális nyitását és Kína kereskedelmi partneri szerepét erősítse.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.