Szerbiában is vészesen romlik a járványügyi helyzet

A betegek naponta annyi oxigént fogyasztanak, mint normális körülmények között egy hónap alatt.

Tóth Péter (Vajdaság)
2020. 11. 12. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos statisztikák szerint Szerbia sokáig jól tartotta magát a környező országokhoz képest, de az utóbbi napokban jelentősen romlott a járványügyi helyzet. Egy hónappal ezelőtt még száz alatt volt a naponta beazonosított fertőzöttek száma és 24 óránként egy-két haláleset volt köthető a koronavírushoz.

Mostanra viszont már szinte rendre két zámjegyű az elhunytak száma és a háromezret is meghaladja a napi új eseteké.

Szerdán – ami egyébként állami ünnep és munkaszüneti nap az országban – 21 halottat és több mint 3500 új fertőzöttet regisztráltak, majd csütörtökön 19 halálesetet és 3341 új fertőzöttet. A lélegeztetőgépre szorulók száma is rohamosan nő, meghaladja a 150-et.

Egyelőre nem rendeltek el tanítási szünetet, csupán egy kétnapos mini őszi szünetet, mivel november 11-e állami ünnep, és úgy döntöttek, hogy 12-én és 13-án sem mennek iskolába a gyerekek. Nem tudni azonban, hogy mikor térnek át az online oktatásra, ugyanis az utóbbi napokban egyre több koronavírus-fertőzött van az általános és a középiskolákban is.

Míg korábban egyedi esetek fordultak elő, most már egy-egy osztályban többeket is megfertőzött valaki.

Alekszandar Vucsics elnök a minap a megbékélés napja alkalmából adott át kitüntetéseket a koronavírus ellen küzdő orvosoknak és több olyan személynek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a járvány elleni küzdelemben. Ez alkalommal azt mondta: „a legnehezebb napnak nézünk elébe járványügyi szempontból”. Egyelőre nem fontolgatják a mozgásszabadság korlátozását, de mind több városban és településen vezettek be rendkívüli helyzetet. Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője, a válságtörzs tagja szerint a helyzet már katasztrófaközeli. A szerbiai állami televízióban arra figyelmeztetett, hogy az országban a helyzet közel áll a katasztrófához, az embereket már nem lesz hol kezelni, ha betelnek a kapacitások. Véleménye szerint akár a kórházi ágyakat is kiüríthetik, hogy legyen hely a legsúlyosabb eseteknek.

A Magyarországgal határos Vajdaságban is gyorsan romlik a helyzet. A Tartományi Közegészségügyi Intézet különösen rossznak értékelte a járványhelyzetet a magyarok által is lakott északi tartományban. Négyezernél is több aktív fertőzöttet tartanak nyilván, míg egy héttel ezelőtt ennek a felét sem érte el az esetszám. Újvidéken a legrosszabb a helyzet, a tartomány területén nyilvántartott betegek több mint a fele él ott.

Zoran Gojkovics tartományi egészségügyi titkár közölte, hogy az utóbbi időben tesztelt és pozitívnak bizonyult betegek 10-15 százaléka kórházi kezelésre szorul.

A kórházi kapacitások így gyorsan betelhetnek. Naponta annyi oxigént fogyasztanak, mint normális körülmények között egy hónap alatt

– tette hozzá. Szerbiában október közepén még mindössze 20-30 koronavírussal fertőzött személy szorult gépi lélegeztetésre, mostanra ez a szám meghaladta a százat.

A szerbiai epidemiológusok szerint az ottani és a külföldi tudományos értekezések arra utalnak, hogy jóval többen fertőződnek meg, mint ahány megbetegedést hivatalosan nyilvántartanak. Predrag Kon szerint a regisztrált fertőzöttek számának öt-tízszerese a fertőzöttek valódi száma, mert sokan tünetmentesek, és maguk sem tudják, hogy fertőzöttek, illetve enyhe tüneteik vannak, és nem fordulnak orvoshoz, nem tesztelik őket.

Szerbiában tavasszal kevesebb volt a fertőzöttek és halálestek száma, amikor rendkívüli állapotot hirdettek, most viszont továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy ezt egyelőre nem fontolgatják. Félő azonban, hogy komolyabb szigorítások nélkül nem lehet kiegyenesíteni a járványgörbét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.