Megvan, ki lesz a Soros-alapítvány új vezetője

Soros György amerikai tőzsdespekuláns régi szövetségese és barátja, Lord Mark Mallock-Brown vezeti a jövőben a Nyílt Társadalom Alapítványokat. A két dúsgazdag üzletember már az 1990-es évek óta jó viszonyt ápol egymással, többek között egy Brexit-ellenes kampányban is együtt léptek fel.

Forrás: v4NA Hírügynökség2020. 12. 07. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Twitter-oldalán jelentette be Soros György amerikai tőzsdespekuláns, hogy távozik a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) elnöke, Patrick Gaspard. A találgatások szerint Gaspard Joe Biden várható amerikai elnök csapatában tevékenykedik tovább. A lemondással Soros egy komoly szövetségest veszített, júniusban például Gaspard egy rendőrellenes tüntetésen vett részt New Yorkban.

Az OSF új elnöke Soros régi szövetségese és barátja, a brit Lord Mark Malloch-Brown lesz.

– Több mint három évtizede ismerem, és szorosan együttműködtem Markkal, a chilei Pinochet-rezsim ellenzéki támogatásától kezdve és a szarajevói, illetve boszniai népnek felszabadításáig, az International Crisis Group létrehozásáig. Mark mélyen ismeri az Nyílt Társadalom Alapítványok munkáját, és osztja elképzeléseimet a jövőre összpontosító és felkészült politikai filantrópiáról – fogalmazott Soros a kinevezésről szóló közleményben.

Malloch-Brown pedig „elkötelezett” amellett, hogy együttműködjön Sorossal azért, hogy hűek maradjanak az eredeti elképzeléseikhez és az alapítványok értékrendjéhez.

A brit diplomata a mai napig az International Crisis Group társelnöke. A szervezet pedig Soros György támogatását is élvezi, a június 30-val bezáruló pénzügyi évben több mint 4,2 millió dollárt kaptak Soroséktól.

Soros és Malloch-Brown együttműködése már az 1990-es években elkezdődött. A brit diplomata a washingtoni Refugees International igazgatóságának alelnökeként, valamint 1993 és 1994 között a boszniai Soros tanácsadó bizottság (Soros Advisory Committee on Bosnia) tagjaként dolgozott.

Barátságuk olyannyira elmélyült, hogy amikor kétezres évek elején Malloch-Brown ENSZ-diplomataként New Yorkba költözött, egyből Soros szomszédja lett.

A The New York Sun 2005-ös beszámolója szerint Soros felajánlotta neki a Westchester megyei Katonah városában található birtoka melletti házat, amelyet szintén ő tulajdonolt. Az öt hálószobás épületért Malloch-Brown havi tízezer dollárt fizetett. Az éves százhúszezer dolláros bérleti díj majdnem megegyezett Malloch-Brown főtitkárhelyettesi nettó fizetésével, ami 125 ezer dollár volt.

William Orme, az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának (United Nations Development Program) szóvivője szerint a brit férfi megtakarításaiból, beleértve a politikai tanácsadóként szerzett vagyonát fedezte a bérleti díjat.

– Ők jó barátok – mondta Orme.

2002-ben közösen tartottak sajtótájékoztatót is, ezen arról volt szó, hogy a fejlett országok miként használhatnák fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) eszközeit azért, hogy segítsék a fejlődő országokat.

Soros sosem engedte el Malloch-Brown kezét. 2007 májusában a Quantum Fund alelnökének, illetve az OSF elnökhelyettesének nevezte ki, de a Soros Fund Managementnél is komoly pozícióba került.

Malloch-Brown karrierje botrányoktól sem mentes, cége, az FTI Consulting 2013-ban peren kívül megegyezett Beny Steinmetz izraeli bányamágnással. A BSG Resources (BSGR) bányavállalat azt állította, hogy Malloch-Brown és Soros kapcsolata azt jelentette, hogy „összejátszottak” a BSGR guineai tevékenységének kritikusaival. Az FTI Consultingnak kilencvenezer eurót kellett kifizetni ezért.

Soros és Malloch-Brown ezeken kívül a Best for Britain nevű szervezeten keresztül is kapcsolatba hozható. A Brexit-ellenes csoportot, amelyben Malloch-Brown elnöki pozíciót töltött be, Soros négyszázezer fonttal támogatta. A The Independent szerint a Best of Britain nyomás alá akart helyezni politikusokat, hogy harcoljanak ki egy második Brexit népszavazást.

Malloch-Brown a választási csalás gyanújába keveredett Smartmatic nevű vállalat elnöke is volt ez idáig. A Smartmatic választási technológiát gyárt, a céget venezuelaiak alapították. Az idei amerikai elnökválasztáson használt Dominion nevű szavazógépek körül is felmerült a vállalat neve, ugyanakkor az érintettek tagadják, hogy bármi közük lenne egymáshoz.

Sidney Powell, az amerikai elnök jogászcsapatának korábbi tagja arról beszélt, hogy kapcsolat van a Dominion és a Smartmatic között.

– Biztos vagyok benne, hogy megpróbálnak elhatárolódni egymástól, de az tény, hogy a Dominion gépek a Smartmatic szoftvert használják, vagy annak a legfontosabb algoritmusait. Emiatt tudják manipulálni a szavazatokat – mondta Powell a Fox Newsnak.

Már négy évvel ezelőtt is cikkeztek arról, hogy 16 államban Soros György szövetségese szállítja a szavazógépeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.