Egy német miniszter szerint a jövő év közepétől válik mindenkinek elérhetővé az oltóanyag

Németországban holnap kezdődik az oltási kampány, Jens Spahn szerint a vakcina a kulcs a pandémia legyőzéséhez.

2020. 12. 26. 13:02
A healthcare worker prepares to administer a Pfizer/BioNTEch coronavirus disease (COVID-19) vaccine at The Michener Institute, in Toronto
A healthcare worker prepares to administer a Pfizer/BioNTEch coronavirus disease (COVID-19) vaccine at The Michener Institute, in Toronto, Canada December 14, 2020. REUTERS/Carlos Osorio - RC25NK97G6OR Fotó: Carlos Osorio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma osztják szét az első Pfizer–BioNTech-vakcinaszállítmányt Németország tartományai között. Az ország holnap, december 27-én kezdi meg a koronavírus elleni oltási kampányát – írta a német a Deutsche Welle közszolgálati portál.

A mainzi székhelyű BioNTech gyógyszercég több tízezer adag vakcinát szállít a német tartományokba, országszerte összesen 27 helyre, ahonnan azok az oltási központokba kerülnek. A védőoltást először a 80 évnél idősebb német lakosoknak, az ápolóknak és a különösen veszélyeztetett kórházi személyzetnek adják be.

A német BioNTech gyógyszergyártó központja Mainzban. A BioNTech az amerikai Pfizer gyógyszer-biotechnológiai vállalattal együtt fejlesztette ki oltóanyagát a koronavírus ellen Fotó: MTI/AP/DPA/Arne Dedert

Jens Spahn német egészségügyi miniszter ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen biztosította a lakosságot:

2021 közepétől mindenki hozzájuthat az oltáshoz

tudósítja az RND német híroldal. – A következő év őszét és telét, sőt a karácsonyát sem jellemezheti már ez a járvány – jelentette ki Spahn a Berlinben tartott sajtótájékoztatón.

– A vakcina a kulcs a pandémia legyőzéséhez és az életünk visszaszerzéséhez

– tette hozzá a miniszter, aki azt is hangsúlyozta, hogy az oltás egy ingyenes és önkéntes lehetőség.

Az ország mintegy 11-12 millió adag oltóanyag érkezését várja március végéig. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember – a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka – kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban.

A német városok képviseleti szervezete azonban arra figyelmezteti a lakosokat, hogy ne várjanak azonnali hatást az oltástól – számol be róla a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Ez már a kezdet, de a koronavírus-veszély még nem ért véget

– nyilatkozta Burkhard Jung, a szervezet elnöke.

A politikus – aki egyben Lipcse polgármestere is – hozzátette:

a vírushelyzet továbbra is nagyon aggasztó, és a tömeges oltások ideje még nem érkezett el, mivel ehhez egyelőre nagyon kevés oltóanyag áll rendelkezésre.

Ahogyan korábban lapunk is megírta, Németországban a lakosság csaknem kétharmada beoltatná magát az új típusú koronavírus ellen egy pénteken ismertetett felmérés szerint. A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a német lakosság 32 százaléka a lehető leggyorsabban beadatná magának az oltást, további 33 százalék pedig ugyancsak oltáspárti, de várna a szérum beadatásával, hogy kiderüljenek az esetleges mellékhatások. Az oltást csupán a lakosság 19 százaléka utasítja el. Az oltási hajlandóság az életkorral emelkedik, ezt jelzi, hogy míg a 18–24 éves korosztályban 54 százalék, az 55 éven felüliek körében már 71 százalék adatná be magának a vakcinát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.