Alkohollal nem lehet viccelni, Oslo bezár a hónap végéig

Vasárnapig hetven esetben mutatták ki az új brit korona-vírusvariánst a norvég fővárosban és környékén, amire válaszul pénteken a norvég egészségügyi miniszter az eddigi legszigorúbb intézkedések bevezetését jelentette be.

2021. 01. 25. 16:03
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban eddig is nagyon komolyan vették a vírus elleni védekezést, aminek meg is volt az eredménye. A közel 5,4 milliós Norvégiában eddig alig több, mint 61 000 esetet regisztráltak, a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma pedig 544. Összehasonlítva a szomszédos és több szempontból (pl. közigazgatás) hasonló Svédországgal, tizedannyi állampolgárt vesztett el Norvégia a járványban százezer főre vetítve, mint a keleti szomszéd.

A kép illusztráció Fotó: Pexels

A viszonylagosan ellenőrzés alatt tartott járvány aztán a múlt hét második felében hirtelen fordulatot vett. Az elmúlt hét péntekén jelentették be, hogy az Oslótól délre fekvő Nordre Follo településen több, a brit vírusvariánshoz köthető fertőzést azonosítottak, valamint hogy két 90 év feletti, idősotthonban lakó nő bizonyítottan ettől a vírustól betegedett meg, majd hunyt el. A hatvanezer fős községet, ahonnan sokan a fővárosba járnak dolgozni, azonnal lezárták, de már késő volt.

A norvég egészségügyi miniszter, Bent Høie hamarosan közölte, hogy Oslóban és a környékén lévő tíz településen 13 újabb korlátozó intézkedést vezetnek be, gyakorlatilag lezárják a fővárosi régiót.

Többek között az iskoláknak, óvodáknak, valamint a nem létfontosságú üzleteknek is be kell zárniuk a hónap végéig, köztük a norvég állami italmonopóliumnak (Vinmonopolet) is.

A szabályokat vasárnap újabb 15 településre kiterjesztették. De nem csak ez változott a hét utolsó napján.

A hirtelen jött alkoholtilalomra válaszul a fővárosiak megrohamozták a környező megyék alkoholüzleteit,

így ott alakultak ki hosszú sorok és tömegjelenetek.

Erre válaszul vasárnap este a kormány bejelentette, mégsem marad zárva a régió 45 italboltja.

Erna Solberg miniszterelnök az Aftenpostennek adott interjúban azt mondta, hogy „el kell ismernünk, hogy az országban sok olyan ember van, akinek komoly alkoholproblémái vannak”.

A brit mutáns miatt Svédország is komoly lépésre szánta el magát és Mikael Damberg belügyminiszter beutazási tilalmat jelentett be hétfő éjféltől Norvégia felől.

Az országba való belépést eddig nagyon liberálisan kezelő királyság ilyet még nem tett, március óta csak ellenkező irányban történt hasonló, azaz a norvégok nem engedték be a vírusfertőzést szabadjára engedő svédeket. A belügyminiszter a köztelevízió hétfő reggeli adásában arról is beszélt, hogy nem elképzelhetetlen, hogy bizonyos régiókban kijárási korlátozásokat kell majd bevezetni – eddig mindvégig azt állította a kormány, hogy Svédországban az emberek szabad mozgása olyan alkotmányos jog, amelyet nem lehet korlátozni.

Svédországban eddig ötven esetet mutattak ki, amely az új variánshoz köthető, de a Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) egyik vezető hivatalnoka szerint ez a szám jóval magasabb lehet.

Karin Tegmark-Wisell azt mondta, hogy hetente körülbelül 40 000 új esetet regisztrálnak az országban, ahhoz, hogy ezekből a mintákból szekvenciálni lehessen a variánst, heti 60 millió koronát (2,1 milliárd forint) kellene költeni, ami a jelek szerint nem éri meg a svéd kormánynak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.