Felgyorsítja oltási stratégiáját Franciaország

A koronavírus új mutációja miatt egyelőre nem lehetséges a járványügyi korlátozások enyhítése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 05. 13:06
Chanteloup-en-Brie, 2020. december 22. Olivier Veran francia egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek a koronavírus elleni vakcina egyik elosztóközpontjában, Chanteloup-en-Brie-ben 2020. december 22-én, egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását. A Pfizer/Biontech vakcina tömeges alkalmazása december 27-én kezdõdhet az Európai Unió tagállamaiban. MTI/EPA/AFP/Geoffroy van der Hasselt Fotó: Geoffroy van der Hasselt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni oltókampány felgyorsítását és a kampány kiterjesztését ígérte a francia egészségügyi miniszter kedden az RTL Radio műsorában, amelyben azt is közölte, hogy az országban is azonosítottak több, a brit vírusmutáció okozta fertőzéses esetet.

– Kibővítjük, felgyorsítjuk és egyszerűbbé tesszük az oltási stratégiánkat

– szögezte le Olivier Véran, hozzátéve, hogy az oltási kampányt kiterjesztik a tűzoltókra és az 50 év fölötti szociális munkásokra, valamint január végéig elkezdik az otthonaikban élő 75 évesek és a 75 év fölöttiek vakcinálását is.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék korábban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt. A miniszter azt mondta, reméli, hogy már a héten engedélyeztetik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltását, amellyel kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn jelezte, hogy a legrövidebb időn belül állást foglal. A miniszter egyúttal bejelentette, bővítik az oltóközpontok számát, és reményét fejezte ki, hogy a jövő hétre már körülbelül 300 ilyen központot sikerül kialakítani.

Leszögezte mindazonáltal, hogy

egyelőre nem lehetséges a járványügyi korlátozások enyhítése,

és azt mondta, már körülbelül egy tucat ember szervezetében azonosították a koronavírus angliai mutációját. Arnaud Fontanet, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja a France Info hírrádióban hétfőn szintén azt közölte, a vírus terjedése egyelőre túl erős ahhoz, hogy enyhítések legyenek. A korlátozásokról – beleértve az éttermeket érintő rendelkezéseket – Jean Castex belügyminiszter csütörtökön tart sajtótájékoztatót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.