időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Kárpátalján betiltanák a magyar himnuszt

Magyar Nemzet
2021.01.31. 19:55
Kárpátalján betiltanák a magyar himnuszt

Betiltaná a külföldi állami himnuszok eléneklését és lejátszását a tanácsüléseken egy helyi önkormányzati törvényt módosító javaslat, amelyet Anatolij Kosztyuh, a Nép Szolgája párt ungvári parlamenti képviselője nyújtott be – közölte egy kárpátaljai híroldal. Az üléseknek Ukrajna állami himnuszával kell kezdődniük és befejeződniük a községi, nagyközségi, városi, városi kerületi, járási és megyei tanácsok plenáris üléseinek. Ezalól mentesülhetnek azok az események, amikor az üléseken külföldi állami küldöttség, csoport vagy tisztségviselők vesznek részt – áll a tervezetben. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Kárpátalján is betiltanák a magyar himnuszt.

A szándék újabb arculcsapásként érkezett alig néhány nappal azután, hogy Szijjártó Péter szerdán Kijevbe utazott, hogy megpróbáljon újra életet lehelni az ukrán–magyar kapcsolatokba. A találkozón Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter barátságos hangnemben beszélt, a felek a párbeszédet hirdették. Ehhez képest a módosítás a kormányzó párttól, Volodimir Zelenszkij elnök alakulatából érkezett.

Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: érdemi eredményről addig biztosan nem lehet beszélni, ameddig Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójára nem kerül sor – írta meg lapunk.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig hozzátette:

– Véleményem szerint úgy nem lehet politizálni és előrelépésről beszélni, ha mindig csak az egyik fél enged.

Mi folyamatosan engedményeket teszünk, segítő kezet nyújtunk, az ukrán vezetés pedig általában nem ígér semmit, de ha mégis, azt sem tartja be – zárta szavait az államtitkár.

Budapest, 2020. október 27.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond beszédet
MTI/Soós Lajos

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.