Kárpátalján betiltanák a magyar himnuszt

A tervezet, amelyet egy ukrán politikus nyújtott be, szembemegy a kárpátaljai kisebbség jogaival.

Magyar Nemzet
2021. 01. 31. 19:55
null
Nagydobrony, 2020. október 25. Megfigyelõk a választóhelyiségben az ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai Nagydobronyban 2020. október 25-én. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltaná a külföldi állami himnuszok eléneklését és lejátszását a tanácsüléseken egy helyi önkormányzati törvényt módosító javaslat, amelyet Anatolij Kosztyuh, a Nép Szolgája párt ungvári parlamenti képviselője nyújtott be – közölte egy kárpátaljai híroldal. Az üléseknek Ukrajna állami himnuszával kell kezdődniük és befejeződniük a községi, nagyközségi, városi, városi kerületi, járási és megyei tanácsok plenáris üléseinek. Ezalól mentesülhetnek azok az események, amikor az üléseken külföldi állami küldöttség, csoport vagy tisztségviselők vesznek részt – áll a tervezetben. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Kárpátalján is betiltanák a magyar himnuszt.

A szándék újabb arculcsapásként érkezett alig néhány nappal azután, hogy Szijjártó Péter szerdán Kijevbe utazott, hogy megpróbáljon újra életet lehelni az ukrán–magyar kapcsolatokba. A találkozón Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter barátságos hangnemben beszélt, a felek a párbeszédet hirdették. Ehhez képest a módosítás a kormányzó párttól, Volodimir Zelenszkij elnök alakulatából érkezett.

Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: érdemi eredményről addig biztosan nem lehet beszélni, ameddig Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójára nem kerül sor – írta meg lapunk.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig hozzátette:

– Véleményem szerint úgy nem lehet politizálni és előrelépésről beszélni, ha mindig csak az egyik fél enged.

Mi folyamatosan engedményeket teszünk, segítő kezet nyújtunk, az ukrán vezetés pedig általában nem ígér semmit, de ha mégis, azt sem tartja be – zárta szavait az államtitkár.

Budapest, 2020. október 27.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mond beszédet
MTI/Soós Lajos

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.