Olaszországban jöhetnek az enyhítések

Újranyitnak a hónapok óta kizárólag elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek, látogatható lesz a Vatikáni Múzeum és a Colosseum.

MTI
2021. 01. 30. 13:14
The spread of coronavirus disease (COVID-19) in Rome
People wearing face masks walk past the Colosseum as local authorities in the Italian capital Rome order face coverings to be worn at all times out of doors in an effort to counter rising coronavirus disease (COVID-19) infections, in Rome, Italy October 13, 2020. REUTERS/Guglielmo Mangiapane - RC2MHJ9022KC Fotó: Guglielmo Mangiapane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február elsejétől Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is. Az ország egyetlen régiója sem marad vörös, vagyis kiemelten veszélyes, teljesen lezárt zónában. A húsz olasz tartományból tizenöt a mérsékelten járványveszélyes sárga fokozatba kerül át. Közöttük szerepel a két legnépesebb régió, vagyis a tízmilliós Lombardia Milánó városával, valamint a majdnem hatmillió lakosú Lazio, a főváros Rómával. Az enyhítés értelmében ismét engedélyezik a vendéglátás működését napközben:

újranyitnak a hónapok óta kizárólag elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek, és este hat óráig fogadhatják a vendégeket a megfelelő biztonsági távolság betartásával.

Hét közben újranyitnak a bevásárlóközpontok, hétvégén azonban továbbra is zárva kell tartaniuk. Engedélyezett a városok, települések közötti közlekedés is az egyes régiókon belül. Újranyitják kapuikat az olasz múzeumok, amelyek hétfőtől péntekig előzetes foglalással látogathatók. Február elsejétől nyit a Vatikáni Múzeum és a római Colosseum, és ismét látogathatók lesznek a pompeji ásatások is.

Védőmaszkot viselő turisták a római Colosseum épülete előtt egy évvel ezelőtt
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Az országos korlátozások között fennmarad az éjszakai kijárási tilalom, este tíztől reggel hat óráig.

A rokonok, ismerősök látogatása továbbra is csak naponta egyszer engedélyezett úgy, hogy az egy háztartásban élőkhöz két felnőtt csatlakozik. Február közepéig még tilos a tartományok közötti közlekedés, hacsak nem munkavégzés vagy más súlyos indok miatt történik. Egyelőre zárva maradnak a sípályák. Narancssárga, azaz közepesen járványveszélyes zóna marad az északi Bolzano térsége, a középolasz Umbria és a déli Puglia, Szicília, Szardínia.

A november első hetétől alkalmazott szigorú korlátozások oldását az olasz egészségügyi hatóságok szerint a javuló járványadatok teszik lehetővé. A napi esetszám továbbra is 15 ezer körüli, az elhunytak száma túllépte a 87 ezret, de a hivatalos számok a kórházak telítettségének enyhülését mutatják. Olaszországban tavaly január 31-én vezették be az egészségügyi vészhelyzetet, amely azóta is érvényben van.

Turisztikai és idegenforgalmi cégek, utazási irodák képviselői tüntetnek a nápolyi Régészeti Múzeum előtt 2021. január 23-án. A tüntetők a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségeik miatt kormányzati támogatást követelnek
Fotó: MTI/EPA–ANSA/Ciro Fusco

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.