Tizennégy embert vettek őrizetbe a lengyel tüntetések után

A feminista mozgalom az alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése ellen tiltakozott.

Forrás: Deutsche Welle, Reuters, MTI2021. 01. 29. 16:11
null
Varsó, 2021. január 28. Tiltakozók füstgránátot tartanak a kezükben az abortusztörvény szigorítása elleni tüntetésen Varsóban 2021. január 28-án. A lengyel alkotmánybíróság elõzõ nap hivatalosan is kihirdette a terhességmegszakítást beteg magzatok esetében is tiltó õszi ítéletének indoklását, így a döntés törvényessé vált. Az alkotmánybíróság lépése többezer fõs tüntetéseket váltott ki szerte az országban. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy embert őrizetbe vettek és két rendőr megsérült csütörtök este Varsóban, a lengyel fővárosban, miután tömegek vonultak az utcára az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítéletének hatálybalépése miatt – közölte a varsói rendőr-főkapitányság szóvivője a ma délelőtti sajtóértekezleten. A nyilatkozat szerint nyolc személy ellen azért indítottak eljárást, mert nem igazolták magukat a hatóságok kérésére, a többieket pedig bűntett elkövetésének gyanúja miatt tartóztatták le. A tüntetők piros színű fáklyákat égettek, zászlókat lengettek és olyan jelmondatokat skandáltak, mint „Gondolkodok, érzek, döntök” vagy „A választás szabadsága terror nélkül”. A tüntetők rendőrautókban és épületekben tettek kárt. Marta Lempart, a kormányellenes megmozdulásokat szervező Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom egyik vezetője elmondta, hogy a következő napokban újabb megmozdulások várhatók országszerte és ma estére is várják Varsó utcáira azokat, akik nem értenek egyet a lengyel vezetés döntésével.

– A hatályossá vált ítélet miatt már szerdán összehívott varsói tüntetés békés volt, a csütörtöki viszont nem

– magyarázta Sylwester Marczak rendőrségi szóvivő.

A Nők Sztrájkja feminista mozgalom aktivistái és támogatói a beteg magzatok művi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Varsóban
Fotó: MTI/EPA–PAP/Rafal Guz

A szóvivő továbbá kijelentette, hogy a békésnek indult tegnapi tüntetés akkor válhatott erőszakossá, mikor három tiltakozó – köztük a Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom másik vezetője, Klementyna Suchanow – behatolt az alkotmánybíróság területére, az épület előtti járdát pedig leöntötték piros festékkel. Wanda Nowicka baloldali politikus elmondta, hogy a kormány ezzel még nem nyerte meg a „nők elleni háborút”, álláspontját a helyi emberi jogi szervezetek is támogatják.

A járványellenes intézkedések ellenére a két napja tartó tüntetések a főváros mellett más településeket is elértek, többek közt a közép-lengyelországi Łódź városát, valamint Szczecint és Poznańt is.

Tiltakozók füstgránátot tartanak a kezükben az abortusztörvény szigorítása elleni tüntetésen Varsóban
Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Az új rendelet – melyet még tavaly október 22-én fogadott el az alkotmánybíróság – gyakorlatilag megszünteti az abortuszok elvégzésének lehetőségét, ha a magzatnak bizonyíthatóan súlyos rendellenességei vannak. A törvény szerint ugyanis a magzati rendellenességek esetén végzett abortuszok szembe mennek a lengyel alkotmánnyal. Az alkotmánybíróság kihangsúlyozta, hogy a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől. A beteg magzatok esetében ugyanakkor fontolóra kell venni, hogy a terhesség milyen kockázatot jelent az anya életére és egészségére.

A testület szerint az államnak segítenie kell a súlyos fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat. A lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság végrehajtó bizottságának elnöke, Krzysztof Sobolewski pénteken a közszolgálati rádiónak elmondta: néhány héten belül mutatják be az alkotmánybírósági döntésre reagáló, a patológiás terhességű anyákat segítő megoldásokat is tartalmazó jogszabálytervezetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.