A kanadai parlament népirtással vádolja Kínát

Felszólították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy helyezze át a 2022-es téli olimpiát Pekingből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 23. 9:18
Canada's Prime Minister Justin Trudeau attends a news conference in Ottawa
Canada's Prime Minister Justin Trudeau attends a news conference at Rideau Cottage, as efforts continue to help slow the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Ottawa, Ontario, Canada November 20, 2020. REUTERS/Blair Gable Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai parlament határozatot fogadott el hétfőn arról, hogy a kínai hatalomnak az ujgur kisebbséggel szembeni bánásmódja Hszincsiang tartományban népirtással ér fel. A határozati javaslatot az összes képviselő megszavazta, kivéve Justin Trudeau miniszterelnököt és kormányának tagjait, mert ők nem szavaztak. Noha a határozat nem kötelező érvényű, cselekvésre szólítja fel a kormányt. A határozatban egyúttal felszólítják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy helyezze át a 2022-es téli olimpia helyszínét Pekingből.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök kezet ráz a Kínában megrendezett G20-csúcstalálkozón 2016. szeptember 4-én Fotó: REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Egy meg nem nevezett, magas rangú kormánytisztviselő elmondta az AP hírügynökségnek, hogy a külügyminiszter ismertetni fogja a kormány álláspontját a kérdésben, de előre bocsátotta, hogy egy parlamenti határozat nem feltétlenül hoz eredményt Kínában, és hogy az ügyben szükséges, hogy Kanada együttműködjön nemzetközi szövetségeseivel és partnereivel. Trudeau és Joe Biden amerikai elnök között kedden lesz egy tárgyalás, és ezen szó lesz a nyugati országok Kínához fűződő viszonyáról is – tette hozzá.

Erin O'Toole, az ellenzéki Konzervatív Párt vezetője kijelentette: – Kínában valósággal szenvednek (az ujgurok). Népirtás folyik ott. A mi értékeink viszont nem eladók. Trudeau úrnak is ezt az üzenetet kellett volna ma küldenie (Pekingnek), de elmulasztotta.

Cung Pej-vu, Kína ottawai nagykövete egy lapinterjúban tagadta, hogy népirtás folyna hazájában. – A nyugati országok nincsenek abban a helyzetben, hogy megítéljék a kínai emberi jogi helyzetet – mondta.

Kanada és Kína között azután vált feszültté a viszony, hogy 2018 decemberében Vancouverben a rendőrség letartóztatta Meng Van-csout (Meng Wanzhou), a Huawei kínai távközlési óriáscég pénzügyi igazgatóját, mivel állítólag tiltott ügyletekbe bonyolódott Iránnal. A kanadai hatóság az Egyesült Államok által kiadott nemzetközi körözés alapján fogta el az üzletasszonyt. Kínában ezután kémkedés vádjával őrizetbe vettek két kanadai állampolgárt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.