Az Európai Gyógyszerügynökségre vár Oroszország

Moszkva reméli, hogy az EU nem alkalmaz politikai érveket a Szputnyik vakcina elbírálása során.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 09. 15:41
A nurse prepares Russia's "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation in a post-registration trials stage at a clinic in Moscow
Nővér készíti elő a Szputnyik-V védőoltást. Fotó: Tatyana Makeyeva Forrás: REUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta a Covid–19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Erről, valamint a kérelem benyújtásának az EMA általi megerősítéséről kedden Moszkvában tett bejelentést az RFPI. – Az RFPI január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül – áll az orosz szuverén alap közleményében.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és „politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban”. Megismételte, hogy a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg. Mint mondta, ez májusban–júniusban válhat esedékessé. Az RFPI közleményében emlékeztetett, hogy az alap és a vakcinafejlesztők, illetve az EMA képviselői január 19-én konzultációt tartottak. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Szputnyik V kijevi elutasításával kapcsolatban kijelentette, hogy a vakcina iránt nagy a kereslet, ezért ha az ukrán vezetés nem kér a szállítmányokból, több jut másoknak. Megjegyezte, hogy Ukrajnában sokan vannak olyanok, akik beoltatnák magukat az orosz vakcinával, és úgy vélekedett, hogy a bizalmatlanság „abszolút kisebbségi álláspont”, amely komolyan szemben áll az elismert teszteredményekkel.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 019-cel – ez a legalacsonyabb szám október 17. óta – 3 998 216-ra emelkedett. A halálos áldozatok száma 530-cal 77 598-ra nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.