Draghi a vakcinázás felgyorsítását és radikális reformokat ígért

Az olasz egység 1861-es létrejötte óta nem volt ennyire súlyos gazdasági válság – közölte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 17. 20:33
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. február 17. Mario Draghi olasz miniszterelnök felszólal az általa vezetett új kormány bizalmi szavazása elõtt a szenátus római épületében 2021. február 17-én. MTI/AP/AFP/Alberto Pizzoli Fotó: Alberto Pizzoli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését, a vakcinázás felgyorsítását és radikális gazdasági reformokat ígért az új olasz miniszterelnök szerdán a parlamentben kormánya programját ismertetve. Mario Draghi kijelentette, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben szenvedő ország azt várja, hogy a kormány minden tőle telhetőt tegyen meg az újraindulás érdekében a legkisebb időveszteség és tétovázás nélkül.

Beszéde legelején kormánya elkötelezettségét hangsúlyozta a járvánnyal szemben „minden eszközzel” folytatott küzdelemben, valamint azok segítésében, akik egészségüket, biztonságukat, munkájukat veszítették el. Rendkívüli kihívásnak nevezte, hogy kormányának egyszerre kell kezelnie a járványhelyzetet és a gazdaság talpra állításához szükséges reformokat.

Kijelentette, hogy az olasz egység 1861-es létrejötte óta nem volt ennyire súlyos gazdasági válság.

A második világháború utáni újrakezdéshez hasonlította az ország jelenlegi helyzetét, amely „bátor terveket, minőségi döntéseket” igényel, a következő generációk számára pedig egy jobb jövő építését. Visszautasította, hogy kormánya szakértői kabinet, hangoztatva, hogy a csatlakozó politikai erőket az ország szolgálatának akarata, felelőssége vezérli „köztársasági szellemben”.

Mario Draghi olasz miniszterelnök felszólal az általa vezetett új kormány bizalmi szavazása előtt a szenátus római épületében 2021. február 17-én
Fotó: MTI/AP/AFP/Alberto Pizzoli

Elsődleges feladataként jelölte meg a koronavírus elleni elegendő mennyiségű oltóanyag beszerzését, valamint a vakcinázás gyorsítását minden lehetséges helyszínen. Az egészség védelme mellett az oktatás és szakképzés, valamint a gazdaság erősítését sürgette. A gazdasági ágazatok között az idegenforgalmat emelte ki. Úgy vélte, a kormánynak minden dolgozónak védelmet kell nyújtania, de tévedés lenne minden gazdasági tevékenységet egyaránt védeni; egyeseket védeni kell, „mások radikális változásra szorulnak”. Halaszthatatlannak nevezte a zöldberuházásokat, és az adórendszer, közigazgatás, igazságügy teljes körű reformját. Olaszország elkötelezettségét hangoztatta az Európai Unió mellett.

– Olaszország nélkül nincs Európa, és Európán kívül gyengébb Olaszország

– jelentette ki. Hozzátette, a nemzeti szuverén döntések is gyengébbek „egyedül”. A migráció terén az európai kitoloncolási rendszer felépítését szorgalmazta a menedékkérők jogainak tiszteletben tartásával.

Mario Draghi szerdán a felsőházban, a szenátusban kér bizalmat kormányának. A frakciók válaszadása és az ülésterem fertőtlenítése miatt a szavazás este tíz óra körül várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.