időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Greta Thunberg az indiai kormánynak is hadat üzent

László Dávid
2021.02.05. 18:35
Greta Thunberg az indiai kormánynak is hadat üzent

Greta Thunberg, a svéd aktivistalány már nem csupán a klímaváltozásért aggódik a nap 24 órájában, de az indiai politika miatt is fájdítja a szívét. A minap legalábbis feladatának érezte, hogy stockholmi otthonából támogatásáról biztosítsa azokat az indiai farmereket, akik immár több mint egy éve tüntetnek a mezőgazdasági reform ellen, amely a bírálatok szerint kiszolgáltatná őket a nagyvállalatoknak. A demonstrációk az utóbbi időben kezdtek elfajulni, a hatóságok egyre keményebb eszközökhöz nyúlnak, az erőszak már életeket is követelt. Greta Thunberg ebben a helyzetben még egyfajta „eszköztárat” is kiadott, amelyben többek között arra kérte követőit, hogy írják alá az állami erőszakot elítélő petíciót, szólaljanak fel az ügyben a közösségi médiában, és szervezzenek tiltakozásokat hazájuk indiai nagykövetségei elé.

– Miért nem beszélünk erről?! – fakadt ki nem sokkal korábban az indiai tüntetések kapcsán Rihanna, a barbadosi popdíva is. A nemzetközi hírességek figyelmének viszont érthető módon nem nagyon örülnek Indiában, ahol a belügyekbe történő beavatkozásként értékelik az effajta bejegyzéseket. Nem csupán kormányzati szinten: az ellentüntetők már Greta Thunberg és Rihanna fotókon vezették le haragjukat.

Ha a sztáraktivista felemeli a szavát, azt sokan meghallják, hiszen Twitteren több mint négymillió, Facebookon hárommillió, Instagramon majd tizenegymillió követője van. Használja is a közösségi felületeit serényen, naponta tucatnyi bejegyzést is megoszt, vagy közzétesz. Általában a környezetvédelmet érintő kérdésekben nyilvánít véleményt, de olykor a politikába is beleártja magát,

csúfot űzött például Donald Trumpból is, amikor az választási csalást emlegetett.

Egyébként az alig 15 évesen világhírnevet szerző lány lassan felcseperedett, január harmadikán töltötte be a 18-at. Tavaly nyáron büszkén újságolta, hogy körutazásai után az iskolapadba is visszatér. Igaz, most a koronavírus-járvány miatt amúgy is bezártságra van ítélve, legfeljebb online konferenciákon juthat szerephez. Javára legyen írva, bőkezűen adakozik is, miután több, pénzjutalommal járó díjat elnyert – persze idén is jelölték Nobel-békedíjra – az összeg jelentős részét jótékony célokra fordította.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.