Izrael lassan fellélegezhet a járvány után

Az egészségügyi minisztérium szerint „drámaian” hatékony a vakcina.

2021. 02. 21. 17:01
NETANJAHU, Benjmin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök súlyzókkal a kezében egy fitneszteremben Petaha Tikvában 2021. február 21-én. Fotó: Tal Shahar Forrás: MTI/AP/Pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt hónapnyi vasszigor után tegnap fokozatosan újraindult az élet Izraelben. Az enyhítés első lépcsőjeként újranyitottak a bevásárlóközpontok, piacok, kulturális és sportintézmények, a gyerekek visszatérhettek az iskolapadokba. Egy részükbe bizonyos járványügyi óvintézkedések – mint amilyen a maszkviselés vagy a távolságtartás – betartásával bárki beléphet, más létesítmények látogatását az egészségügyi minisztérium oltási igazolásához kötötték.

Diákok érkeznek egy újranyitott jeruzsálemi iskolába 2021. február 21-én, a szombati munkaszüneti nap után kezdődő hét első napján
Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA/

A nagyjából kilencmilliós államban hétvégéig már több mint 4,3 millió embert oltottak be, majd hárommillióan pedig a második dózist is megkapták. Tekintve, hogy mintegy hárommillió lakos nem kaphatja meg a vakcinát – mert 16 éven aluli, éppen beteg vagy más egészségügyi ok miatt – az arra jogosult népesség jelentős része, közel ötven százaléka már valamilyen védettséget élvez. Márpedig az izraeli egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adatai szerint az amerikai–német Pfizer–BioNTech fejlesztése „drámaian hatékony”.

Azok között, akik mindkét dózist megkapták, 95,8 százalékkal csökkent a megfertőződés, 98,9 százalékkal az elhalálozás és kórházba kerülés, továbbá 99,2 százalékkal a komoly tünetek kialakulásának esélye.

Ezek az eredmények megerősítik a korábbi vizsgálatokat is, amelyek ugyancsak az oltóanyag kilencven százalék fölötti hatékonyságát mutatták. Hogy a vakcina működik, alátámasztják a statisztikák is: míg januárban még a tízezret ostromolta a napi új megbetegedések száma, mostanra sikerült háromezer alá szorítani, és a halálesetek is egyre ritkábbak. Igaz, hogy a koronavírus még mindig rendkívül veszélyes, azt jól jelzi a hét végi szívszorító eset, amikor egy alig 32 éves állapotos nő vesztette életét a betegségben, és gyermekét sem sikerült megmenteni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök súlyzókkal a kezében egy fitneszteremben Petaha Tikvában 2021. február 21-én
Fotó: Tal Shahar / MTI/AP

Az izraeli tömeges oltás másik tanulsága lehet, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinájából már akár egyetlen dózis is rendkívül hatékony lehet. Az ország egyik legnagyobb kórházának vizsgálatai szerint a beoltott egészségügyi dolgozók köreiben már az első adag 75 százalékos hatékonyságot mutatott. A tanulmány nem azt állítja, hogy az ismétlés fölösleges, csupán arra mutat rá, a népesség átoltása esetleg felgyorsítható, ha a második dózist csak később adják be. Rámutattak ugyanakkor arra is, hogy ehhez további megfigyelésre van szükség, hiszen az eredményeik csupán a saját dolgozóikra vonatkoznak, akik jellemzően fiatalabbak és egészségesebbek az átlagnál, ráadásul adataik csupán egy pillanatképet adnak.

Izrael a világelső a lakosságarányos oltások számát illetően, a tervek szerint a következő hetekben az ötven év feletti lakosság 95 százaléka megkapja az oltást. Sikerük kulcsa a kiszivárgott információk szerint az, hogy valamivel magasabb árat fizettek az oltóanyagért, illetve – hivatalosan csak nyilvános – adatokat osztanak meg a fejlesztőkkel. Ráadásul az ország alacsony népessége és fejlett egészségügyi rendszere miatt jó kísérleti terepe az oltóanyagnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.