időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Kerítést épít Dominika a bevándorlás megállítására

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Reuters, Bloomberg, CIA The World Factbook
2021.02.28. 13:35
Kerítést épít Dominika a bevándorlás megállítására

A Dominikai Köztársaság kerítést tervez felhúzni Haitival közös, 376 kilométer hosszú határára az illegális bevándorlás és a kábítószer-kereskedelem megállítása érdekében. Luis Abinader dominikai elnök szerint az év második felében megkezdik a munkálatokat. – Két éven belül véget akarunk vetni az illegális bevándorlásnak, a kábítószer-kereskedelemnek és a lopott járművek behozatalának, amelyek komoly problémát jelentenek. Olyan problémákat, amelyeket évek óta el kell viselnünk – nyilatkozta szombaton az államfő, felvázolva terveit a kongresszus ülésén.

Hozzátette: a különösen veszélyes szakaszokon két kerítést is építenek, amelyeket mozgásérzékelőkkel és arcfelismerő kamerákkal szerelnek fel. A határ egyes szakaszain már most is áll kerítés. A 10,8 millió lakosú Dominikai Köztársaságban mintegy 500 ezer haiti állampolgár él, többségük törvénytelenül.

Az elnök a Haititól 177 évvel ezelőtt elnyert függetlenség évfordulóján szólalt fel. A kerítés is jelképe annak, hogy a Hispaniola-szigetén fekvő két ország mennyire más irányt vett, amióta útjaik elváltak egymástól. A 49 ezer négyzetkilométer területű, spanyol ajkú Dominikai Köztársaság a térség egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, míg a 11,4 millió lakosú, 28 ezer négyzetkilométer területű, francia ajkú Haiti a világ egyik legszegényebb országa.

A Hispaniola-szigetet a spanyol konkvisztádorok foglalták el a XVII. században, később a nyugati rész francia terület lett, 1804-ben Haiti néven alakult önálló állammá. Haiti később megszállta a sziget keleti felét, de a Dominikai Köztársaság 1844-ben kivívta függetlenségét. Az ország a karibi térség legnagyobb gazdasága, amely az elmúlt negyed évszázadban hatalmas növekedésnek indult, 2014–15-ben a hét százalékot is meghaladta a GDP-növekedés, különösen a turizmusnak, az építőiparnak, illetve az arany- és ezüstbányászatnak köszönhetően. Haiti történetét ezzel szemben a gazdaságát sújtó események határozták meg: a Franciaországnak a függetlenségért cserébe száz éven keresztül fizetett kártérítés, a nemzetközi elszigeteltség, az állandó politikai instabilitás, a XX. század második felében François Duvalier és fia, Jean-Claude Duvalier autokrata uralma, illetve a természeti katasztrófák, mint a 2010-ben 300 ezer ember életét követelő földrengés. A szegénység, a korrupció és az alacsony iskolázottsági ráta is fékezi az ország gazdasági növekedését – állapítja meg országelemzésében a CIA The World Factbook nevű oldala.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.