A világon elsőként Dánia vezetheti be a koronaútlevelet

Svédországban gyors ütemben terjed az új vírusvariáns, a pozitív esetek jelentős része a fertőzőbb brit mutációból kerül ki.

2021. 02. 03. 17:04
LFVEN, Stefan
Stockholm, 2021. január 8. Stefan Löfven svéd miniszterelnök egy stockholmi sajtóértekezleten 2021. január 8-án, miután a parlament az eddigieknél szélesebb jogkörökkel ruházta fel a svéd kormányt járványügyi korlátozások bevezetésére. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg Fotó: Fredrik Sandberg Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/FRedrik Sandberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban gyors ütemben terjed az új vírusvariáns, a pozitív esetek jelentős része a fertőzőbb brit mutációból kerül ki, tette közzé kedden a svéd Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten). Az ország négy megyéjében szúrópróbaszerűén analizált kétezer-kétszáz pozitív teszteredménynek mintegy 11 százalékából kimutatható volt a mutáns vírus, közölte a hivatal.

Ugyan Svédországban az utóbbi hetekben a korábbiakhoz képest határozottabb intézkedéseket hoztak, de néhány területen még mindig lazák a szabályok, többek között továbbra is nyitva lehetnek az éttermek és más vendéglátóipari egységek, és a maszkhasználat is egyedül a közösségi közlekedésben, csúcsidőben ajánlott. Míg a szomszédos Norvégiában a vírusvariáns nagyobb számú megjelenésekor, másfél hete nagyon szigorú lépéseket vezettek be a fővárosi régióban, a svéd hatóságok eddig kivártak, újabb korlátozások bevezetését nem helyezték kilátásba.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök egy stockholmi sajtóértekezleten 2021. január 8-án, miután a parlament az eddigieknél szélesebb jogkörrel ruházta fel a svéd kormányt a járványügyi korlátozások bevezetésére Svédországban
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/FRedrik Sandberg

Ugyanakkor a Népegészségügyi Hivatal pénteken azzal a javaslattal kereste meg a kormányt, hogy az országba beutazóknak tegye kötelezővé a PCR-tesztet, melyet a kabinet elfogadott, és szerda délután Stefan Lövfen miniszterelnök bejelentette, hogy a külföldieknek február 7-től csak negatív koronavírusteszttel lehet beutazni az országba. A szakembereket és természetesen a lakosságot a terjedő vírusmutáns mellett az is nyugtalanítja, hogy az év első heteiben biztatóan alakuló új fertőzésszámok ismét növekedésnek indultak.

Az ország több megyéjében határozottan csökkenő tendenciát mutatott ez az elmúlt két-három hétben, Stockholmban pedig beállt egy állandó szintre az új Covid19-fertőzöttek száma; hetekig körülbelül háromszáz új esetet regisztráltak százezer főnként. A jelek szerint ennek most vége. Az év eleji stagnálás, majd csökkenés nyilvánvalóan a karácsonyi (máskor is szokásos) két-három hetes leállásnak köszönhető, ahogy újra indult a szokásos módon az élet, néhány hetes késéssel a csökkenés is megállt.

Az oltóanyaghiány miatt az ország 21 megyéje közül hatból jeleztek súlyos fennakadásokat. A nyugati Västra Götaland megyében például le kellett állni az idősotthonok lakóinak oltásával, a déli Skåneban pedig egyes egészségügyi területeken dolgozók vakcinációját kellett elhalasztani.

Amíg az Európai Unióban akadozik az oltási bizonyítvány ügye, Dánia a világon elsőként vezetheti be a koronaútlevelet. Az ország pénzügyminisztere szerdán bejelentette, hogy új digitális okmányt készítenek, melynek első verziója már február végére rendelkezésre állhat, három-négy hónap múlva pedig bevezetésre kerülhet a végleges, digitális verzió. Morten Bødskov szerint eleinte a külföldi utazásoknál lehet majd szükség a dokumentumra, amely azt bizonyítja, hogy tulajdonosa be lett oltva koronavírus ellen, de akár arra is felhasználható lesz, hogy a dánok éttermekbe, konferenciákra vagy fesztiválokra tudjanak menni.

Az országunk kihasználhatja a rendelkezésre álló technológiai lehetőségeket. Az elsők között lehetünk, akik ezt bevezetik, és megmutatják a világnak ennek hasznosságát – mondta a miniszter.

Dániában a beadott oltások száma viszonylag magas az unión belül, eddig a lakosság körülbelül öt százalékát tudták beoltani az 5,8 milliós skandináv országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.