Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Már otthon is tiltanák a feszületet vizsga közben

Olaszországban mind gyakrabban az iskolatermekbe is beszivárognak a baloldali ideológiák.

2021. 02. 13. 7:18
A crucifix is seen on a wall as a student writes on a blackboard in a school classroom in Rome
Kereszt egy olasz iskola falán. Az olasz hagyományok része volt. Fotó: Tony Gentile Forrás: REUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a távoktatás sem tűri a feszületet Olaszországban, az iskolatermeket követően most a háztartásokat cenzúráznák. Nagy port vert fel, hogy a Torinói Egyetem online vizsgaszabályzatának kikötései között szerepel, hogy a számonkérés idején nem jelenhet meg a képernyőn semmiféle keresztény szimbólum.

Sem feszület, sem szentkép, házi oltár vagy rózsafüzér.

Széles körű felháborodást váltott ki nemcsak a családok, hanem az egyházi elöljárók és politikusok körében is a keresztény értékvilágra utaló jelképek száműzésére tett kísérlet. A vizsgáztatás korrekt lebonyolításának szabályzatát elfogadják, a feszület eltávolítása azonban ideológiai diszkrimináció, amely elfogadhatatlan – nyilatkozzák a diákok. Azzal érvelnek, hogy a keresztény gyökereket jelképező feszület az olasz kultúra része, nemcsak az oktatási, hanem számos más közintézményben, a kórházakban, a rendőrségen, de még a bíróságok falán is ki van függesztve. Hogy az otthonában ki milyen kegytárgyat helyez el, az magánügy, senkinek semmi beleszólása. Az elmúlt években ugyanis számos kísérlet volt arra, hogy száműzzék a keresztet az olasz iskolatermek faláról. A más vallású és kultúrájú diákok iránti tiszteletből a volt oktatási miniszter, Lorenzo Fioramonti térkép elhelyezését javasolta a feszület helyett.

A Torinói Egyetem campusa

A sajtó célkeresztjébe került a római Giulio Cesare gimnázium igazgatója, Paola Senesi is, amiért visszautasított egy, az abortuszt és a genderideológiát népszerűsítő kurzust az intézetében. A hónapokon keresztül tartó távoktatás után számos olasz középiskolában visszatérhettek a diákok az osztálytermekbe. Az ideológiai tartalommal telített tananyag rejtett beszivárogtatása máris megkezdődött az iskola falain belül. A terhességmegszakítási gyakorlatokra és a nemváltás népszerűsítésére tett kísérletet egy LMBTQ-közeli szervezet, az intézet vezetője azonban elutasította a kezdeményezést.

Döntését azzal indokolta, hogy „a gender nem létezik, az abortuszról szóló tanfolyam pedig biztatóan hatna a fiatalokra”.

A fősodratú sajtó szovjet diktatúrához hasonlította az igazgatónő állásfoglalását, negyven tanár pedig nyílt levélben tiltakozott a döntés ellen a La Repubblica napilap hasábjain. A sajtóorgánumban kívánták hangsúlyozni, hogy az intézet vezetője önállóan döntött a felvetett tartalmak törléséről, és azt is kifejezték, hogy személy szerint nyitottak bármilyen téma megvitatására. Csakhogy az igazgatónő a 2015-ben bevezetett, Valeria Fedeli oktatási miniszter nevéhez fűződő rendelet szerint hozta meg döntését, amely úgy fogalmaz: a tanterven kívüli foglalkozásokról kizárólag a szülők határozhatnak.

Kereszt egy olasz iskola falán. Az olasz hagyományok része volt
Fotó: Reuters/Tony Gentile

Számos katolikus napilap és családvédő szervezet szolidaritását fejezte ki az igazságtalan támadások tüzébe került igazgatónő irányába. Az Olasz Püspöki Kar sajtóorgánuma, az Avvenire elismerését fejezte ki „a bátor és korrekt magatartásért”. Jobbközép politikusok, Simone Pillon, a Liga szenátora, Lucio Malan, a Hajrá Olaszország képviselője is gratulált a bátor helytállásért. Alberto Gambini, a Tudomány és Élet nevű szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy nem a tanárok hatásköre, hanem kizárólag a szülők szabad választása a tananyagon kívüli tartalmak engedélyezése. Csak a szülők alapos tájékoztatásával és írásos beleegyezésével kerülhet az osztálytermek falai közé a tanterven kívüli tartalom.

Olaszországban az elmúlt években számos eset volt, amikor a szülők tudta nélkül genderideológiát tartalmazó tananyagot szivárogtattak be az oktatásba. A családvédő civil egyesületek és a jobbközép politikusai feljelentéseinek köszönhetően egyre jobban figyelnek a szülők és az intézetvezetők a külső szervezetek által ajánlott tartalmakra. A gyermekek egészséges, ideológiáktól mentes fejlődéséért harcoló politikusok és közszereplők azonban gyakran estek rágalmak, fenyegetések, akár bírósági perek áldozatává.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.