Romániában cáfolják az oltás kötelezővé tételét

Az oltásról szóló jogszabályt még nem fogadta el a parlament, a tervezet képviselőházi vitára vár.

Bukarest, 2021. február 8. A kezét fertõtleníti egy tanuló egy bukaresti iskolában 2021. február 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újrakezdõdik a tanítás az általános iskolákban azokon a romániai településeken, ahol a fertõzöttség lakosságarányosan nem ér el egy bizonyos szintet. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltás kötelezővé tételéről szóló kitételt fedezett fel a román média a költségvetési törvény tervezetében. A Gandul hírportál a készülő büdzsének az egészségügyi minisztériumra vonatkozó fejezetét idézte, amely szerint

„az oltástörvény tartalmazza majd az oltást kötelezővé tevő előírást”.

Az oltásról szóló jogszabályt még nem fogadta el a bukaresti parlament, a tervezet képviselőházi vitára vár. Az erdélyi Maszol portál ugyanakkor megjegyzi: a szenátus által már megszavazott tervezetben nincs kötelező oltásra vonatkozó megfogalmazás. Bogdan Oprea, az egészségügyi minisztérium szóvivője kitérő választ adott a Gandul azon kérdésére, hogy támogatja-e a tárca az oltások kötelezővé tételét. – Különleges járványhelyzetek idején a gyerekek és az egész lakosság oltása fontossá válik. Így van ez most is a koronavírus-járvány idején – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: más halálos kimenetelű fertőző, ragályos megbetegedések is léteznek. Oprea példaként említette a kanyarót, amely oltással megelőzhető, s Romániában a tavalyi év első felében húszezer megbetegedéshez és hatvannégy halálesethez vezetett. Megszólalt az ügyben a romániai járványhelyzet kezelésének fő koordinátoraként számon tartott Raed Arafat is. A belügyi államtitkár azt mondta, a koronavírus elleni oltás továbbra sem lesz kötelező. – Az egészségügyi minisztérium javasolhat közegészségügyi intézkedéseket.

Azt viszont senki sem állítja, hogy a Covid–19 ellen használt vakcina kötelező lesz

– hangsúlyozta Arafat. Hétfőn egy újságírói kérdésre válaszolva Florin Cîţu kormányfő is cáfolta a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét. Mint fogalmazott: a parlament előtt álló törvénytervezetnek semmi köze sincs a jelenleg zajló oltási kampányhoz.

A kezét fertőtleníti egy tanuló egy bukaresti iskolában 2021. február 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újraindul a tanítás az általános iskolákban azokon a romániai településeken, ahol a fertőzöttség lakosságarányosan nem ér el egy bizonyos szintet
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában egyébként hétfőn elkezdődött az AstraZeneca-vakcinával való immunizálás az oltóközpontokban. Eddig közel százötvenezer vakcinálásra váró személy jegyzett elő erre az oltóanyagra. Összességében több mint másfél millió előjegyzést tart jelenleg számon a romániai Covid–19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság. A beadott oltások száma meghaladja az egymilliót, a túlnyomó többség a Pfizer–BioNTech vakcináját kapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.