Világszerte csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma

A WHO szerint az adatok az egyszerű közegészségügyi rendszabályok hatékonyságát bizonyítják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 17. 13:02
Bogotá, 2021. február 16. Intenzív ellátást igénylõ, koronavírussal fertõzött betegek kezelésére alkalmas izolációs sátrakat mutatnak be a sajtó képviselõinek Bogotában 2021. február 16-án. A kolumbiai La Salle Egyetem építészhallgatói által tervezett, felfújható, szabadon felállítható, sokszög alakú sátrakat a tervek szerint a túlzsúfolt kórházak mentesítésére használják majd, vagy olyan településeken állítják fel, ahol nincsenek közelben kórházak. MTI/AP/Fernando Vergara Fotó: Fernando Vergara
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat százalékkal csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héten világszerte, és csökkenés állt be a halálozási adatokban is – jelentette be az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), ám felhívta a figyelmet a vírus mutációinak a terjedésére is.

A világszervezet vasárnap zárult és kedd este ismertetett heti összesítése szerint

a Covid–19 regisztrált halálos áldozatainak a száma 10 százalékkal csökkent az azt megelőző héthez képest.

A bejelentésben kiemelték, hogy a Föld hat régiójából csak a Földközi-tenger keleti térségében nőtt az újonnan regisztrált esetek száma, hét százalékkal. Eközben viszont 20 százalékkal esett az igazolt fertőzöttek száma Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében, 18 százalékkal Európában, 16 százalékkal az amerikai kontinensen és 13 százalékkal Délkelet-Ázsiában.

Intenzív ellátást igénylő, koronavírussal fertőzött betegek kezelésére alkalmas izolációs sátrakat mutatnak be a sajtó képviselőinek Bogotában
Fotó: MTI/AP/Fernando Vergara

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn azt mondta: már ötödik egymást követő héten csökken az újonnan regisztrált fertőződések száma, amelyet így sikerült leszorítani a január első hetében mért ötmillió új eset felére. – Ez az egyszerű közegészségügyi rendszabályok hatékonyságát bizonyítja, még a nemrég felbukkant mutációk esetében is – jelentette ki a főigazgató, hozzátéve:

a tüzet nem oltották el, de sikerült a lángokat mérsékelni.

Figyelmeztetett azonban arra is, hogy ha a világ most felhagy a járvány elleni küzdelemmel, a vírus új erőre kap.

A szervezet adatai szerint a koronavírus először az Egyesült Királyságban azonosított változatát már 94 országban azonosították, múlt héten nyolc újabb országban jelent meg. Az úgynevezett dél-afrikai variánst múlt héten két, a brazil mutációt hat ország jelentette, ezzel az egyiket már 46, a másikat pedig 21 országban regisztrálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.