A Pfizeren csattanhat az EU és az AstraZeneca harca?

A Pfizer figyelmeztette az EU-t: vonja vissza a britekkel szembeni vakcinaexportra vonatkozó tilalmát, mert baj lesz.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 9:59
JOHNSON, Boris
London, 2021. január 25. Boris Johnson brit miniszterelnök (b) hallgat, miközben egy védõmaszkot viselõ nõ elmagyarázza neki az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának elosztási folyamatát egy ideiglenes oltóközpontként mûködõ londoni stadionban 2021. január 25-én. MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer–BioNTech figyelmeztette az Európai Unió vezetését, hogy vonja vissza az AstraZeneca Nagy-Britanniába menő oltóanyag-exportjának tilalmára vonatkozó fenyegetéseit, mert a Pfizer–BioNTech oltóanyaggyártása nagymértékben függ egy Nagy-Britanniából importált összetevőtől.

Az amerikai–német gyógyszergyártó egy nappal azután emelte fel a hangját, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök azzal fenyegette a brit–svéd gyógyszergyártót, hogy exporttilalmat rendel el a gyógyszerészeti cég vakcináival szemben, ha nem teljesíti az Európai Unió felé vállalt kötelezettségeit. Von der Leyen a hétvégén a Deutsche Welle által is idézett közleményében azt írta:

– Megvan rá a lehetőségünk, hogy megtiltsuk a tervezett kiviteleket. Ez egy üzenet az AstraZenecának. Teljesítsék az Európával kötött szerződést, mielőtt más országokba kezdik meg a szállításokat.

A bizottság elnöke azt állítja, hogy 2021 első negyedében a brit–svéd gyógyszerészcég csak a megígért vakcinák harminc százalékát szállította le.

A Pfizer ugyanakkor attól tart, hogy az unió és az AstraZeneca elfajuló vitája miatt esetlegesen pórul járó britek válaszlépésként letilthatják annak a fontos összetevőnek az importját, amelyet a szigetország – egy yorkshire-i gyárból – a Pfizernek szállít a vakcinák gyártásához.

Ha ez az állóháború valóban kialakul, akkor az AstraZeneca oltóanyagán kívül már a Pfizter oltóanyaghoz sem fog Európa hozzájutni.

A brit Telegraph című lap ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: az Egyesült Királyságnak hatalmában áll megtorolni a fenyegetéseket, méghozzá azáltal, hogy visszatartja a szükséges alapanyagokat a Pfizertől. Az oltóanyag-előállítási folyamatot jól ismerő forrás azt mondta a brit lapnak, hogy a Pfizer „erősen függ” az Egyesült Királyságból származó lipidösszetevők ellátásától.

Az EU-ban található Pfizer-gyárak „zsírmolekulákat” kapnak egy yorkshire-i székhelyű vegyipari cégtől.

A Pfizer–BioNtech szerint amennyiben a yorkshire-i gyártó megvonja tőlük a szükséges alapanyagokat, az egész gyártási folyamatuk heteken belül megtorpan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.