időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Brüsszel újra bepanaszolta Varsót az Európai Bíróságnál

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.03.31. 13:41
Brüsszel újra bepanaszolta Varsót az Európai Bíróságnál

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő szabályozások miatt Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás ügyében – jelentette be az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben szerdán.

Didier Reynders közölte, az Európai Bizottság a lengyel bírák függetlenségének védelme érdekében kért ideiglenes intézkedéseket az unió luxemburgi székhelyű bíróságától mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás lengyelországi helyzetének ügyeben tavaly áprilisban indított kötelezettségszegési eljárást érintően jogerős ítéletet nem születik. Indoklása szerint az ideiglenes intézkedésekre az igazságszolgáltatás függetlenségének és az uniós jogrendnek okozott súlyos és helyrehozhatatlan károk súlyosbodásának megakadályozása érdekében van szükség.

Didier Reynders igazságügyi biztos Fotó: Európai Parlament

A lengyel szejm 2019. december 20-án szavazta meg a bíróságokról szóló törvények módosításait. A változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet folytatnak. Illetve megváltoztatják a legfelsőbb bírósági elnök megválasztási eljárását is.

Az Európai Bizottság 2020. április 29-én indított kötelezettségszegési eljárást Lengyelország ellen e szabályozások miatt. Az eljárást azzal indokolták, hogy a lengyel szabályozás aláássa a bírák munkájának függetlenségét.

– A bíróságok működéséről szóló, amúgy a tagállami hatáskörbe tartozó lengyel jogi előírások nem térnek el az Európai Unióban alkalmazott szabályzástól – hangsúlyozta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, reagálva az Európai Bizottság újabb eljárásra. Piotr Müller hangsúlyozta: a bizottság indítványának nincs jogi és érdemi alapja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.