„Évek óta bíráskodnak Orbán Viktor felett a néppártban”

A francia Republikánusok EP-delegációjának vezetője bízik a magyar kormánypárt maradásában.

Magyar Nemzet
Forrás: Remix News2021. 03. 12. 9:45
null
FRANCE-POLITICS-DEBATE Fotó: LIONEL BONAVENTURE Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nyilvánvalóan nagyon rossz hír, hogy a Fidesz távozott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. [...] Az igazi vita ugyanakkor a pártcsalád Fideszről való döntésekor következik” – fogalmazott François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-delegációjának vezetője, néppárti politikus a Remix News hírportálnak adott interjújában. Mint mondta,

a magyarok kilépése egyszerre okoz szomorúságot, és gyengíti a néppárti politikai csoportot.

„A francia Republikánusok s kifejezetten ő maga is a Fidesz maradása mellett van” – mondta, azt is kijelentve: az EP-frakció szintjén is menthetőnek látja a helyzetet. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy újraépítsük a hidat. A tény, hogy a Fidesz EP-képviselői függetlenek maradnak, számomra azt jelképezi, hogy várnak arra, hátha sikerül a néppárti rendezés” – húzza alá.

François-Xavier Bellamy az interjúban emlékeztetett arra is, hogy

amikor a néppártban beharangozták egész delegációk kizárásának – így a Fidesznek – a lehetőségét, a francia–olasz–spanyol képviselőcsoportok összefogtak, hogy megakadályozzák ezt.

A felvetésre, hogy a kormánypárt miért döntött végül a távozás mellett, azt mondta:

„Orbán Viktor és a Fidesz felett immár évek óta folyik a bíráskodás”.

A francia Republikánusok EP-delegációjának vezetője mentené a Fidesz és a néppárt viszonyát Fotó: Getty Images

Tusk és nem Weber vezeti a hadjáratot

Arra a felvetésre, hogy Manfred Webernek személyes érdekében állt-e a Fidesz távozása, a francia politikus lényegében nemmel felelt. Mint fogalmazott, Orbán Viktor és Weber között valóban személyes vita folyik, ám a bajor frakcióvezető maga sosem vezette a Fidesszel szembeni hadjáratot. „Vannak olyan néppárti kollégáink, akik viszont állandó hadjáratot folytatnak” – húzta alá, arra is emlékeztetve, hogy

amikor tavaly Budapestre látogatott, és találkozott a magyar miniszterelnökkel, őt is támadták a néppárti frakcióban. „Manfred Weber ezt sosem rótta fel nekem” – tette hozzá.

Bellamy Donald Tuskkal kapcsolatban már más véleményen van. Szerinte az Európai Néppárt lengyel elnöke az, aki elkötelezett a Fidesz kizárása mellett, s ezt számos alkalommal nyilvánvalóvá is tette.

A francia politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy politikai értelemben véve nincs nagy vita a Fidesz és a néppárt között, ma már Orbán Viktor 2015-ben megfogalmazott migrációs nézetei lényegében elfogadottak a pártban.

„Az európai intézmények persze úgy működnek, hogy a konzervatív értékek mentén működő országok esetében botrányos módon kisarkítják a jogállamiság fogalmát” – tette hozzá.

A jogállamisági kérdéssel kapcsolatban azt is érdekesnek találja, hogy Málta esetében az újságíró-gyilkosság és a baloldali exminiszterelnök korrupciós ügyei miatt senki sem vetette fel a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárás lehetőségét. „Soha senki sem kérte arra az európai szocialistákat, hogy határolódjanak el a máltai baloldaltól” – emlékeztetett.

„Elképesztőnek tartom, hogy állandóan a jogállamiságról beszélünk, de mi magunk folyamatosan mellőzzük annak követelményeit. Olyan javaslatokról szavazunk, amelyek egyáltalán nem esnek uniós hatáskörbe” – mondta az Európai Parlament tevékenységéről, kifejezetten a frissen elfogadott LMBTQ-nyilatkozatra reagálva.

„Az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartásának elkötelezett híve vagyok, de lássuk be: az EU LMBTQ-barát övezetté nyilvánítása mit sem változtat az emberek mindennapi életén vagy a fenyegetésektől való tényleges védelmükön”

– szögezte le.

François-Xavier Bellamyval tavalyi, budapesti látogatását követően a Magyar Nemzet is készített interjút, ez itt olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.