időjárás 14°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Imran Hán győztesen került ki a bizalmatlansági szavazásból

Forrás: MTI
2021.03.06. 13:29
Imran Hán győztesen került ki a bizalmatlansági szavazásból

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök győztesen került ki az ellene indított bizalmatlansági szavazásból szombaton – közölte az iszlámábádi törvényhozás elnöke.

A 342 parlamenti képviselőből 178 támogatásáról biztosította a kormányfőt. Az ellenzék bojkottálta a szavazást.

Han saját maga javasolta a bizalmatlansági eljárás megindítását, miután pártfogoltját, Abdul Hafíz Sejk pénzügyminisztert nem választották meg a szenátus tagjának a héten. A tárcavezető ellenfele az ellenzék támogatását élvező Juszuf Reza Giláni egykori miniszterelnök volt.

A szenátusi választást Han kormánya „lakmusztesztjének” tekintették, így nagy volt a csalódás, mikor az ellenzék jelöltje nyert – mutattak rá elemzők.

Pakisztánban a száz szenátort a parlament tagjai választják meg titkos szavazással. Han úgy véli, hogy pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) 15-16 törvényhozója voksolhatott Gilánira – írta a Bloomberg hírügynökség.

A szerdai választás végeredménye még nincs meg, de az már most látszik, hogy a kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot. Elemzők szerint ugyanakkor a PTI-nek valószínűleg nem sikerül megszereznie a többséget a felsőházban, ami elengedhetetlen lenne a törvénykezés olajozott működéséhez.

A szenátusi választás eredményei lendületet adtak a tavaly ősszel létrejött ellenzéki mozgalomnak, amely március 26-ra tüntetést szervezett Iszlámábádba Han kormánya ellen. Az ellenzéki szövetségnek Navaz Saríf volt miniszterelnök Pakisztáni Muszlim Ligája, valamint Aszif Ali Zardari egykori elnök Pakisztáni Néppártja is tagja.

Saríf szokatlanul kemény hangon bírálta a hadsereget szeptemberben. Azzal vádolta a katonaságot, hogy túlságosan beavatkozik a politikába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.