időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Markus Söder a Szputnyik V mielőbbi jóváhagyását sürgeti az EU-ban

Magyar Nemzet
2021.03.16. 12:46
Markus Söder a Szputnyik V mielőbbi jóváhagyását sürgeti az EU-ban

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke hétfőn, a német tartományi választások után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) fel kell gyorsítania az oltóanyagok engedélyezési eljárását, ami a Szputnyik V orosz vakcina jóváhagyására is vonatkozik.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland

– A legelső lépés az oltások felgyorsítása! Az oltás nem sikertörténet Európa számára. Kínával és Oroszországgal mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat és bevizsgáltatni ezeket az oltásokat

számolt be a CSU pártelnökének szavairól az Origó.

A politikus azután szólította cselekvésre az EMA-t, hogy az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) bejelentette:

Oroszország olasz, spanyol, francia és német cégekkel állapodott meg a koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V gyártásáról, és kész megkezdeni a szállítást azokba az uniós országokba, amelyek nemzeti hatáskörben engedélyezik e vakcina alkalmazását.

Az uniós tagállamok közül eddig Magyarország és Szlovákia vásárolt az oltóanyagból, továbbá Csehország is kifejezte beszerzési szándékát. Az elmúlt hónapban számos további uniós tagállam is jelezte, hogy szívesen oltanának a Szputnyik V vakcinával, ha az Európai Gyógyszerügynökség megadja rá az engedélyt.

Az EMA március elején kezdte meg az orosz oltóanyag felülvizsgálatát, hogy orvosolni tudják az Európai Unió vakcinakészlet-hiányát. A vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján az EMA felméri, hogy az eddig ötvenegy országban engedélyezett Szputnyik V vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.