időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból

Magyar Nemzet
2021.03.03. 11:48
Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból

„Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer ember kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ez alatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa a demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőinket”

– írta Orbán Viktor miniszterelnök abban a lapunkhoz is eljuttatott levélben, amit Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének címzett azt követően, hogy a frakció ma délelőtt megszavazta alapszabályzatának módosítását, ami gyakorlatilag előirányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

https://twitter.com/plopezdepablo/status/1367051114743480322

A magyar kormányfő a levelében azt írta:

Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben. Európai parlamenti képviselőink korlátozása választott tisztségük gyakorlásában megfosztja a magyar választókat demokratikus jogaiktól. Ez antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ebből kifolyólag a Fidesz vezető testülete úgy döntött, hogy azonnal elhagyjuk az EPP európai parlamenti képviselőcsoportját.

„Az Európai Unióban naponta több ezer ember veszti el az életét. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója mégis azzal van elfoglalva, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőinek mozgásterét korlátozza. Miután ma a Néppárt elfogadta az alapszabályzatának módosítását, úgy döntöttünk, hogy pontot teszünk a viták végére és kilépünk az EPP képviselőcsoportjából.

A Fidesz külügyekért felelős alelnökeként osztom meg Miniszterelnök úr Manfred Weber frakcióvezetőjének küldött levelét, melyet alább olvashatnak”

– írta Novák Katalin tárca nélküli miniszter az üggyel kapcsolatban.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/photos/a.646993832066519/3539925856106621/

Ezzel egy időben Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke szintén levelet írt Manfred Webernek, hogy tájékoztassa őt arról:

a Fidesz 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából

https://twitter.com/FideszEP/status/1367055883717521413

A delegáció Orbán Viktorhoz hasonlóan azzal indokolta a döntést, hogy az EPP frakció ma egy olyan alapszabály-módosítást fogadott el, mely a koronavírus-járvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait.

„A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait”

– áll a Magyar Nemzethez is eljuttatott közleményben.

A delegáció álláspontja szerint, minden körülmények között maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem kétmillió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.