Túl sok volt az okos, fehér diák a haladó csoportban, most beszüntetik azt

Aggasztónak találta a vezetőség azt, hogy az iskolai haladó csoportokban a diákok nagy része fehér bőrű vagy ázsiai, a fekete bőrű diákok pedig alulreprezentáltak. A méltányossági problémák miatt így felfüggesztik a programot, bár indoknak a koronavírus-járványt hozták fel – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 03. 02. 16:47
null
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haladó csoportba kerülhettek eddig a negyedik, ötödik és hatodik osztályos diákok a bostoni állami iskolákban (Boston Public Schools), ahol az adott tantárgyat magasabb szinten és egyedi módon tanulhatták. A statisztikákból azonban most az derült ki, hogy túl sok volt a fehér gyerek ezekben a csoportokban, és túl kevés volt a fekete bőrű és a hispán diák.

A vezetőség végül úgy döntött, hogy felfüggeszti a programot. Brenda Cassellius a WGBH Newsnak arról beszélt, hogy nagyon sok méltánytalanságra világított rá a járvány, amelyekkel foglalkozniuk kell. A tankerület egyik felügyelője szerint sok mindent kell tenniük, hogy antirasszisták legyenek, és olyan szabályok legyenek érvényben, amelyek minden diáknak egyenlő lehetőségeket biztosítanak.

Miután azonban több oldalon is úgy jelent meg az erről szóló hír, hogy a méltányossági problémák miatt függesztik fel a programot, Cassellius már azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány miatt történt ez.

Az adatok szerint a programban a fiatalok hetven százaléka fehér bőrű vagy ázsiai volt, miközben a bostoni állami iskolákban a diákok majdnem nyolcvan százaléka hispán származású vagy fekete bőrű. Az iskolai bizottság egyik tagja szerint ez az állapot elfogadhatatlan, és nagyon felzaklatták őt az eddig még soha nem látott statisztikák.

A jelenlegi állás szerint a programban most már bent maradhatnak azok, akik bekerültek, de újakat nem vesznek fel – ennek az is az oka, hogy a koronavírus miatt nehezen tudják megoldani a felvételi tesztet. Hogy később mi lesz a sorsa a programnak, arról a vezetőség fog majd dönteni – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.