Újabb vakcinát engedélyeztetett az Európai Gyógyszerügynökség

Az EMA az amerikai fejlesztésű Johnson & Johnson egydózisú vakcinát javasolta forgalmazásra.

Magyar Nemzet
Forrás: France24, The New York Times, MTI2021. 03. 11. 15:16
null
-, 2021. február 5. 2021. február 5-én a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat által közreadott kép annak kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyû Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolákról az Egyesült Államokban 2020. december 2-án. A Johnson & Johnson 2021. február 4-én kérelmet nyújtott be az amerikai hatóságokhoz, hogy engedélyezzék egydózisú vakcinájának használatát. MTI/AP/Johnson & Johnson Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta és forgalmazásra ajánlotta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az amerikai fejlesztésű Johnson & Johnson egydózisú koronavírus elleni vakcináját, mellyel együtt már összesen négy oltóanyagot engedélyeztek az Európai Unióban. Az amszterdami székhelyű EMA ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.

„Alapos értékelés után kijelenthető, hogy a vakcina hatékonyság, biztonság és minőség szempontjából is megfelel az uniós szabványoknak”

– áll az EMA közleményében. Az oltóanyag forgalmazását még az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie, ami előzetes jelentések szerint szintén ma várható. Az első szállítmányok az amerikai oltóanyagokból még április előtt megérkezhetnek, sajtóértesülések szerint ez 200 millió adag vakcinát jelent.

Még április előtt megérkezhetnek az első szállítmányok a Johnson & Johnson-vakcinából az Európai Unióba
Fotó: MTI/AP/Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson vakcinát hűtött helyen maximum három hónapig lehet tárolni, azonban más koronavírus elleni oltóanyagokkal ellentétben egy oltás után is kifejti teljes hatását. Sajtóértesülések szerint az EMA további három vakcinát is vizsgál: a Novavax, a CureVac és a Szputnyik V oltóanyagokat – az orosz vakcina esetében múlt héten kezdődtek meg a felülvizsgálati folyamatok. A korábbi klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy nyolcvan százalék fölött van a Johnson & Johnson hatékonysági aránya. A gyógyszergyártó cég az év végéig mintegy egymilliárd vakcinát tervez előállítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.