A hollandok többsége menesztené a „felejtős” Mark Ruttét

A hágai miniszterelnök egyelőre túlélte az ellene indított bizalmatlansági szavazást.

Judi Tamara
2021. 04. 02. 9:45
GERMANY-NETHERLANDS-EUROPE-DIPLOMACY
The Prime Minister of the Netherlands Mark Rutte answers questions from the public after his speech on the future of Europe on March 2, 2018 at the Bertelsmann foundation in Berlin. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images) Fotó: JOHN MACDOUGALL Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlélte a vele szemben kezdeményezett bizalmatlansági szavazást, de a hágai alsóház továbbra is keményen támadja Mark Ruttét. A holland képviselők vitája péntek hajnalban ért véget azután, hogy

a 150 fős törvényhozásból 72 fő támogatta az ellenzéki Geert Wilders indítványát, ami Rutte elmozdítását célozta.

Az ügy hátteréről lapunk is írt: nemrég kiderült, hogy a holland – jelenleg ügyvivő – miniszterelnök a kormányalakítási tárgyalások során egyik kiritikusával szemben munkálkodott. Amikor az erről szóló jegyzet napvilágot látott, a liberális politikus következetesen tagadta a vádakat.

Egy újabb dokumentum alapján Rutte mégis lelepleződött, ám mint azt a maratoni hágai vitában mondta,

ő sosem hazudott, legfeljebb nem emlékezett a zárt ajtós tárgyalásokon elhangzottakra.

A holland sajtó péntek reggeli értékelése szerint bár Rutte túlélte a voksolást, egyre csökken a valószínűsége annak, hogy a kormányalakítási tárgyalásokat követően visszakerül a miniszterelnöki székbe. Ezzel elúszna az esélye, hogy Hollandia leghosszabb ideje kormányzó miniszterelnöke legyen.

A liberális kormányfő nem maradt nyugodt a hágai vitában Fotó: ANP/Bart Maat

Rutte péntek hajnalban újságíróknak arról beszélt, hogy megértette a parlament üzenetét, és mindent megtesz majd azért, hogy visszanyerje a testület bizalmát. A kormányfőnek a szavazópolgárokkal is nehéz dolga lesz:

a holland De Telegraaf lap által közölt friss felmérés szerint tízből hat holland azt szeretné, ha Rutte lemondana, és nem térne vissza a miniszterelnöki székbe.

Árulkodó, hogy a márciusi választásokon második helyen befutott, ezidáig Rutte szövetségesének tekinthető 66-os Demokraták (D66) nevű, liberális párt az elsők között hátrált ki a kormányfő mögül, így könnyen lehetséges, hogy a koalíció-kényszerben végül ők adják majd a miniszterelnököt. Sigrid Kaag pártvezető szerint

immár valóban nem magától értetődő, hogy Rutte vezeti majd a formálódó holland kormányt.

A liberális acsarkodásra válaszul Thierry Baudet, a jobboldali Fórum a Demokráciáért párt vezetője a Twitteren péntek hajnalban azt írta, hogy amennyiben a D66-nak végig ez volt a terve, akkor azt mesterien játszották le.

A továbbiakban a koalíciós tárgyalások vezetésével megbízott holland politikusok felderítik, hogy mely pártok milyen feltételekkel lennének hajlandók együttműködni Ruttével, aki egyébként nagy fölénnyel nyerte meg a március 17-i választásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.