Az al-Kaida minden fronton folytatja a háborút az USA ellen

Tíz éve végeztek a 2001-es terrortámadások kitervelőjével, Oszama bin Ladennel az amerikai erők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 30. 15:19
null
Dzsalálábád, 2021. április 24. Kiégett autó roncsa a Dzsalálábádban elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén 2021. április 24-én. A támadásban két rendõr és egy civil életét vesztette. MTI/EPA/Ghulamullah Habibi Fotó: Ghulamullah Habibi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Kaida folytatni akarja a háborút az Egyesült Államok ellen minden fronton, amíg az amerikai katonák el nem hagyják az iszlám világot – figyelmeztetett a nemzetközi terrorhálózat szóvivője a CNN amerikai hírtelevízió pénteki, exkluzív interjújában. A csatorna szerint közvetítők révén sikerült interjút készítenie az al-Kaida szóvivőjével, aki szerint még messze van az Egyesült Államok elleni háború vége.

A CNN emlékeztet arra: vasárnap lesz tíz éve, hogy az amerikai különleges erők végeztek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida akkori vezetőjével, a pakisztáni Abbottabádban található búvóhelyén.

Washington, valamint a NATO április közepén jelentette be, hogy kivonja csapatait Afganisztánból. Az észak-atlanti katonai szövetség részéről csütörtökön közölték, hogy megkezdték a csapatkivonást, amely a tervek szerint néhány hónapon belül befejeződhet. A csapatkivonás bejelentése óta a radikális iszlamista tálib lázadók fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a hatalomba.

Több az erőszakcselekmény. Harminchét százalékkal megnőtt az idei első három hónapban az erőszakcselekmények száma Afganisztánban ugyanezen tavalyi időszakhoz viszonyítva – derül ki az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR) pénteki jelentéséből. A beszámoló szerint ezért a kabuli kormány ellen harcoló csoportok, elsősorban a szélsőséges tálibok felelősek. Kiemelték azt is, hogy hogy januártól március végéig nőttek a veszteségek a kormányerők oldalán a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, elsősorban a 82 százalékkal több belső – nem az országban tartózkodó külföldi erők elleni – támadás miatt. Az ENSZ afganisztáni missziója szerint 2020 első három hónapjához képest 29 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.