Szankciókkal fenyegetik az iszlamizmust elítélő tábornokokat

Marine Le Pen kiállt a patrióta francia katonák mellett, a védelmi miniszter megbüntetné őket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 27. 16:59
null
Bobigny, 2017. február 12. Felgyújtott autó lángol Párizs egyik egyik elõvárosában, Bobignyben 2017. február 11-én, miután egy békésen kezdõdõ tüntetés résztvevõinek egy csoportja randalírozni kezdett. A tüntetõk amiatt tiltakoztak, hogy a rendõrök állítólag gumibottal megerõszakoltak egy színes bõrû fiatalt. (MTI/EPA/Yoan Valat) Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Florence Parly francia védelmi miniszter szankciókat szorgalmazott kedden azon katonák, köztük húsz nyugalmazott tábornok ellen, akik egy véleménycikkben Franciaország széteséséről írtak, és jelezték, készek támogatni azokat a politikusokat, akik megvédik a patriotizmust. A felhívás – amelyben mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kéri – a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilapban április 21-én jelent meg, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján.

Az aláírók elítélik „a szétesést, ami a hazát sújtja”,

a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál, az iszlamizmust és a „külvárosi hordákat”, amelyek „az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét. A katonák az írásukban jelezték, hogy készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség.

Felgyújtott autó lángol Párizs egyik elővárosában 2017. február 11-én Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan. A cikkre elsőként a radikális baloldal reagált szombaton, s mindenekelőtt a kormány hallgatását kifogásolta. Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke hétfőn a párizsi ügyészségtől kérte, hogy indítson eljárást a felhívás aláíróival szemben. – Mélenchon sokkal több energiát fordít a katonák szapulására, mint az iszlamisták bírálására – vélte hétfőn a politikai paletta másik szélén álló Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke.

Florence Parly francia védelmi miniszter

A vitába kedden végül a védelmi miniszter, Florence Parly is beleszólt, és arra emlékeztetett, hogy Franciaországban minden köztisztviselőre, így a rendvédelmi szervek és a hadsereg tagjaira is vonatkozik a visszafogottság kötelezettsége. – Ami a visszafogottság kötelezettségét megsértő katonákat illeti, természetesen lesznek szankciók, ezért megkértem a vezérkari főnököt, hogy azok ellen, akik az aláírók között aktív katonák, alkalmazza a katonák státusára vonatkozó szabályokat, azaz szankciókat – mondta a tárcavezető a France Info hírrádióban.

– Elfogadhatatlan, ami történt

– fogalmazott a miniszter, aki egyébként vasárnap felelőtlennek nevezte az írást. Jelezte azt is, hogy a felhívást aláíró nyugdíjas tábornokok ellen is lehetségesek szankciók, miután rájuk is vonatkozik a visszafogottság kötelezettsége.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt elnöke
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Marine Le Pen, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, kedden ismételten támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre. A Nemzeti Tömörülés elnöke a France Info hírrádióban elmondta: egyáltalán nem bánta meg, hogy nyilvánosan támogatta a katonákat, és elítélte a kormány fellépését az aláírókkal szemben, mert szerinte félreértés katonai akcióra való felhívásként értelmezni a cikket.

– Ezek a katonák azt mondták ki, hogy alkalmazni kell a törvényeket, hogy hazánk helyzete elképesztően nyugtalanító.

A jogmentes zónák, a bűnözés, az öngyűlölet, az a tény, hogy a vezetőink elutasítják a patriotizmust, hozzájárulnak a nemzet széteséséhez – mondta a pártelnök. – Azt üzenem nekik, hogy osztom a fájdalmukat, az álláspontjukat, de azt is, hogy ezeket a problémákat kizárólag csak a franciák által jóváhagyott politikával lehet rendezni, természetesen demokratikus keretek között – tette hozzá Marine Le Pen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.