A Dávid-csillag betiltását szorgalmazza a német kormány

Felix Klein kormánybiztos szerint a tüntetéseken nem szabadna viselni a holokauszt szimbólumát.

2021. 05. 07. 10:03
null
Felix Klein Forrás: Német Szövetségi Belügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi kormány a németországi zsidók életéért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa arra szólította fel országszerte az önkormányzatokat, hogy tiltsák be a tüntetéseken a Dávid-csillag viselését. Felix Klein azzal indokolta közleményét, hogy a koronavírus-intézkedések elleni tüntetéseken sokan jelentek meg a jelképet viselve, ezzel azt mutatva, hogy olyan a helyzetük, mint a zsidóknak a zsidóüldözések idején. A kormánybiztos utalt München városára, melynek vezetése már korábban megtiltotta a sárga csillag viselését a tüntetéseken. Amennyiben valaki mégis a szimbólumot viselve jelenik meg, az rendőrségi intézkedést vonhat maga után. Klein reméli, hogy más városok is követni fogják a müncheni önkormányzat példáját.

– Amikor az emberek a holokausztot relativizáló, úgynevezett zsidó csillagokat kapcsolják a tüntetésekhez, nekünk is fel kell használnunk a törvények adta lehetőségeket

– magyarázta a politikus.

Felix Klein kormánybiztos szerint a zsidó-ellenesség minden formáját meg kell szüntetni. Fotó: Német Szövetségi Belügyminisztérium

Klein továbbá felszólította az embereket, hogy a mindennapi életben is tegyenek lépéseket az antiszemitizmus ellen, ugyanis az ehhez kapcsolódó bűncselekmények száma jelentősen megnövekedett országszerte az utóbbi időben. Tavaly mintegy kétezer-háromszáz ilyen bűncselekményt jelentettek a német hatóságok. A kormánybiztos szerint az áll a háttérben, hogy az országban hagyománnyá vált a zsidókat felelőssé tenni a kialakult válságokért, és ez a koronavírus-helyzet idején sem volt másképp. Klein a május 1-jei berlini tüntetést is elítélte, melyen a jelenlévők Izrael-ellenes, az ország létjogosultságát vitató jelmondatokat skandáltak.

– A közöny a legnagyobb ellenségünk. Éber, védekező és bátor társadalomra van szükségünk

– mutatott rá a politikus, hozzátéve, hogy az állami intézkedések kevesek a probléma megoldásához.

Klein az antiszemitizmust „ragasztónak” nevezte a Der Tagesspiegel német napilapnak szerdán adott interjújában, mely a nagyon különböző értékeket képviselő társadalmi csoportokat is összetartja. A kormánybiztos szerint az antiszemitizmus elleni harc legnagyobb kudarca az, hogy a problémára nem fektetnek elegendő hangsúlyt. A politikus azon a véleményen van, hogy a küzdelemnek állandó finanszírozásra van szüksége.

Rabbik ellenőrzik a berlini Brandenburgi kapu előtt felállított menórát. Fotó: Reuters/Tobias Schwarz

– A németországi iskolai tankönyvek gyakran torz képet mutatnak a zsidókról. Ezek szinte kizárólag problémacsoportként és üldözöttként jelenítik meg őket

– magyarázta Klein, aki úgy véli, a tanárképzésben is vannak hiányosságok, ugyanis sok oktató nem tudja, hogyan kezelje az antiszemita és rasszista szimbólumokat, beleértve a különböző jelszavakat, jelmondatokat.

A kormánybiztos ismertette, hogy az oktatásban megjelenő problémával egy konferencia keretében terveznek foglalkozni, melyen előreláthatólag a németországi zsidók központi tanácsának a képviselői és az oktatási miniszterek is részt vesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.