A keleti vakcinák miatt is javult a járványhelyzet Szerbiában

A negyedik hullám tetőpontján 5500 körüli volt a napi fertőzöttek száma, kedden 1304.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 05. 15:08
null
Belgrád, 2021. március 23. Egészségügyi dolgozók várják a pácienseket, hogy beoltsák õket az AstraZeneca svéd-brit gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcinájával egy belgrádi oltóközpontban 2021. március 23-án. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vakcináknak köszönhetően az utolsó hetekben javult a járványügyi helyzet Szerbiában – jelentette ki Darija Kiszics Tepavcsevics, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint. A szakember közölte: bár az ünnepi időszak hordoz némi kockázatot a járvány terjedése szempontjából, a legtöbb ember lelkiismeretesen és felelősségteljesen viselkedett, valamint nagyon sokan vannak már beoltva is. Szerbiában az ortodox húsvét és május 1-je egybeesése miatt idén április 30-tól május 4-ig tartott a munkaszünet az országban.

A közel hétmillió lakosú Szerbiában eddig két és fél millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 1,6 millióan már a másodikat is.

Az oltás önkéntes, az oltóanyag típusa is kiválasztható: a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V mellett a Pfizer–BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna is szerepel a palettán. A beoltottak nagy többségének a kínai Sinopharm vakcináját adták be. – Nagyon fontos volt Szerbia szempontjából, hogy legalább háromfajta vakcina álljon rendelkezésre. Ezt jól felismerték az itteni döntéshozók, és a nyugatinak tekintett védőoltások mellett az orosz és a kínai védőoltás is elérhető – magyarázta nemrég lapunknak a szerbiai oltási hajlandóság hátterét Nebojsa Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet epidemiológusa, hogy miért halad ilyen jól az oltási kampány Szerbiában a legtöbb uniós tagállamhoz képest, amelyek elutasították a keleti vakcinák alkalmazását.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában március vége óta fokozatosan csökken: a járvány negyedik hullámának a tetőpontján 5500 körüli volt az egy nap alatt igazoltan megfertőződöttek száma, ez a szám kedden 1304 volt. A járvány halálos áldozatainak a száma az utóbbi 24 órában 24-gyel 6456-ra nőtt.

Pénzjutalom a beoltottaknak. – Szerbiában 25 euró (9300 forint) értékű pénzjutalomban részesülnek azok, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen – jelentette be szerdán Alekszandar Vucsics szerb államfő a Pink tévé műsorában. Vucsics hangsúlyozta: nem hoznak diszkriminatív intézkedéseket azokkal szemben, akik nem akarják beoltatni magukat, de szeretnék megjutalmazni azokat az állampolgárokat, akik felelősségteljesen viselkednek. Az államfő reményének adott hangot, hogy május végéig hárommillió ember megkaphatja a védőoltás mindkét dózisát az országban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.