Horvátország és Románia is beoltja a 12–15 éveseket

Az Európai Gyógyszerügynökség a 12–15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer–BioNTech-vakcinát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 29. 18:16
Oltáshoz készítik elõ az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban szombattól a 12–15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást, amire eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség – közölte ma a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) munkatársa az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában. A fiatalokat a Pfizer–BioNTech vakcinájával oltják be.

Krunoslav Capak, a HZZJ igazgatója a sajtónak nyilatkozva elmondta: a kiskorúak nem tartoznak az elsőbbséget élvezők csoportjába, kivéve, ha valamilyen krónikus betegségben szenvednek. – Az aktív népesség oltása élvez prioritást, majd csak ezután következnek a gyerekek – húzta alá.

Románia is megkezdte szombaton a 12–15 éves gyerekek koronavírus elleni oltását. Bukarest egyik közparkjában e célból felállítottak két mobil oltóállomást. A jelentkezőket a Pfizer–BioNTech vakcinájával oltják be. Ehhez szükség van a szülők vagy gondozók beleegyezésére.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken a 12–15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer–BioNTech-féle koronavírus elleni vakcinát. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanúgy viselkedik a gyermekeknél, mint a 16 évesnél idősebb serdülőknél és felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb embernél biztonsággal alkalmazható a koronavírus-fertőzés megelőzésére. Az Európai Bizottság még nem adta meg hozzájárulását a gyerekek beoltásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.