Kitört a Nyiragongo hegy vulkánja + videó

A Kongói Demokratikus Köztársaságban menekülnek az emberek a közeledő láva elől.

MTI
2021. 05. 23. 9:17
Volcanic eruption at Geldingadalur
epa09085132 A frame grab from video provided by the Icelandic Coast Guard shows the volcanic eruption at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula, in Iceland, 19 March 2021 (issued 20 March 2021), as seen from a Coast Guard helicopter. The southern end of the lava flow is about 2.6 km from Sudurstrandarvegur. According to initial information, the fissure is about 200 m long. The volcanic eruption began at around 21:15 UTC on 19 March at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula. EPA/ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT MANDATORY CREDIT: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT Forrás: MTI/EPA/ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT MANDATORY CREDIT: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tegnap kitört a Nyiragongo hegy vulkánja, amely a világ egyik legaktívabb tűzhányója, a közeli Goma városban az emberek pánikba estek és menekülni kezdtek. Egy helyi vulkanológus szerint a várost nem fenyegeti veszély. Az emberek kisebb személyes tárgyaikat megragadva menekültek a szomszédos Ruandával közös határ felé, miközben a város fölött vörösen izzott az ég. A település nagy részén nem volt áram, a telefonvonalak pedig folyamatosan foglalt jelzést adtak. A kiömlő láva elvágta a Gomától északra vezető főutat.

Dario Tedesco, a mintegy kétmilliós tóparti városban élő vulkanológus a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Goma nem tűnik veszélyeztetettnek, a láva kelet felé, a ruandai határ irányába áramlik. Egy ENSZ-forrás szerint a világszervezett egyik helikoptere a térségben felderítő repülést végzett. Ebből az derült ki, hogy a folyékony és izzó kőzet nem Goma vagy bármely nagyobb lakossági központ felé terjed. A vulkánból kiáramló láva nem sokkal később elérte a vulkán déli lejtőjén fekvő Goma város repülőterét – közölte egy helyi tisztviselő, aki szerint a helyzet súlyosbodott. Hozzátette, a korábbi, a ruandai határ felé tartó, északkeleti lávafolyam mellett egy másik is megjelent. Ez érte el Goma repülőterét, és a Kivu-tó felé tart.

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált.

Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója, Constant Ndima felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, kövessék a hatóságok utasításait. Az ügyben rendkívüli ülést tartott a kormány, amely folyamatosan figyelemmel követi a történéseket. A szakértőket az aggasztja, hogy a Nyiragongónál az elmúlt öt évben megfigyelt vulkáni tevékenység az 1977-es és 2002-es kitöréseket megelőző években tapasztaltakhoz hasonló.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.