Megválasztották az amerikai lutheránus egyház első transznemű püspökét

Tehetetlen a svéd rendőrség a román bűnszervezetek ellen; megtartják egy spanyol város legnagyobb tömegrendezvényét, a Fallast. Bírálták a francia köztársasági elnököt, amiért nem jelent meg a rabszolgaság nemzeti emléknapján; többes számban lehet csak megszólítani az amerikai lutheránus egyház első transznemű püspökét.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 05. 11. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd rendőrség tehetetlen a román bűnszervezetek ellen

A koronavírus-járvány ellenére is folytatódik a szervezett kéregetés Svédország kiemelt forgalmú üzletei előtt. Bár az emberek, elsősorban a pandémia miatt, másodsorban a készpénzhasználat visszaszorulása okán egyre kevesebbet adnak a kéregetőknek, még mindig jó üzlet a koldulás szervezett működtetése. A legjövedelmezőbbek az állami alkoholboltok előtti helyek.

A romániai csoportok prostitúcióval is foglalkoznak. A rendőrségnek nehézséget jelent a bűnszervezetek felgöngyölítése, mert még a kihasznált koldusok sem működnek együtt a hatósággal, továbbá jogi eszközeik is igen korlátozottak. Néhány, a Svéd Demokraták által vezetett önkormányzaton kívül a koldulás nem tiltott közterületen, mint ahogy a prostitúció sem büntetendő, csak az azt igénybe vevőt szankcionálhatják.

Forrás: Upsala Nya Tidningen

Megtartják Valencia legnagyobb tömegrendezvényét, a Fallast

Ana Barceló, a régió egészségügyi minisztere azt mondta: a kormány és az esemény szervezői hétfőn megállapodtak abban, hogy 2021-ben nem állják útját a hagyományosan márciusban megrendezett valenciai télűző fesztiválnak. Idén szeptember elseje és ötödike közé tűzték ki a Fallas időpontját, amikorra Spanyolország lakosságának már több mint hetven százaléka be lesz oltva koronavírus ellen.

A Fallasra 2019-ben csaknem egymillió látogató érkezett Valenciába nemcsak belföldről, hanem más országokból is. A rendezvényen Valencia lakói az ácsok védőszentjét ünneplik. Tiszteletére hatalmas bábukat állítanak fel a város utcáin, melyeket este óriási fiesztákon a tömeg részvételével elégetnek.

Forrás: 20 minutos

Bírálták Macront, amiért nem jelent meg a rabszolgaság nemzeti emléknapján

A francia rabszolgatörvény megalkotója, Christiane Taubira bírálta Emmanuel Macront, mert a francia köztársasági elnök nem mondott beszédet hétfőn a rabszolgaság nemzeti emléknapján, ami egyúttal a Taubira-törvény megalkotásának 20. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepélyes megemlékezés is. A Taubira-törvény a rabszolgaságot emberiség elleni bűntettnek kikiáltó francia törvény.

Christiane Taubira szerint meglepő, hogy míg öt nappal ezelőtt Emmanuel Macron részt vett Napóleon halálának kétszázadik évfordulójáról megemlékező rendezvényen, addig Macron elmulasztott bármit is mondani a rabszolgaságot elítélő nemzeti ünnepnapon.

Forrás: France Info, Twitter

Nem könnyű megszólítani az amerikai lutheránus egyház első transznemű püspökét

Az amerikai lutheránus egyház Megan Rohrer transznemű tisztelendőt választotta meg Kaliforniában egy kétszáz gyülekezetet számláló zsinat vezetőjévé. Ezzel a döntéssel a 41 éves Rohrer lett az amerikai keresztények közösségének első olyan püspöke, aki nyíltan vállalja transzneműségét.

Az újonnan kinevezett püspök az angol nyelvben a két biológiai nem megkülönböztetésére használt „he” (férfi) vagy „she” (női) személyes névmások közül egyik mellé sem tette le a voksát, inkább a többes szám és/vagy a nemet kikerülő személyes névmásra, a „they” vagy „them” formulákra esett a választása az egyszerűség kedvéért. Magyarul a „mondták” szóval lehet majd helyesen idézni a püspök szavait.

Rodrigo Heng-Lehtinen, a Nemzeti Intézet a Transzneműek Egyenlőségéért szervezet igazgatója szerint Rohrer tisztelendő püspökké választása olyan mérföldkő, amely inspirációt és reményt jelent sokaknak.

Forrás: The New York Times

(Borítókép: Megan Rohrer transznemű püspök. Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.