Nem látszik az izraeli–palesztin rakétaháború vége

Izraeli oldalon már legalább nyolc, palesztin részről legkevesebb 119 életet követeltek a harcok.

MTI
2021. 05. 14. 18:38
null
Palesztinok egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház romjai között Gázában 2021. május 14-én. Fotó: Mohamed Szaber Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap éjjel is folytatódott a rakétaháború Izrael és a gázai iszlamista szervezetek között – jelentette a helyi média. Tegnap este óta 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, közülük harminc még az övezet területén ért földet a Kan közszolgálati rádió ma reggeli jelentése szerint. Hedi Zilberman, a hadsereg szóvivője a Jediót Ahronót című újság portálja, a ynet szerint reggel bejelentette, hogy izraeli egységek mintegy ezer lövedéket indítottak az övezet felé éjjel repülőgépekről, ágyúkból és harckocsikról.

Hat légibázisról 160 repülőgéppel kezdtek összehangolt támadást éjfél után, melyben 35 perc alatt 150 célpontra 450 rakétát lőttek ki.

Palesztinok egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház romjai között Gázában 2021. május 14-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ezen az éjjelen is számos alkalommal védett helyre, óvóhelyre kellett sietniük az Izrael déli és középső részén élőknek, s elsősorban a Gázai övezet szomszédságában sokan az óvóhelyeken töltötték az egész éjszakát. A mintegy kilencvenszázalékos hatékonysággal működő Vaskupola légvédelmi rendszeren áthatoló rakéták becsapódásai miatt nyolc embert kellett kórházba szállítani.

Egy 87 éves nő életét vesztette, miközben a szirénák figyelmeztetésére óvóhelyre tartott, és a fején megsebesült, egy kilencvenéves férfi pedig hasonló körülmények között könnyebb sebesüléseket szenvedett. Az övezet környékén élőknek mindössze 15 másodpercük van a védett helyek elérésére a légiriadó kezdetétől.

Izraeli tüzérségi egység Gázai övezetbeli célpontokat támad a gázai–izraeli határon 2021. május 13-án
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Csütörtök éjjel is tovább zajlottak az összecsapások országszerte zsidó és arab csoportok között. Lódban a kijárási tilalom ellenére súlyosan megsebesült egy 19 éves és könnyebben egy harmincéves zsidó férfi, akikre arab fegyveresek lőttek rá. A rendfenntartók nyolc gyanúsítottat fogtak el a zavargásokban, és a későbbiekben további letartóztatások várhatók. A Tel-Aviv melletti Jaffón arabok megtámadtak, kövekkel dobáltak egy 19 éves katonát, akit életveszélyes, súlyos fejsérülésekkel szállítottak kórházba. Haifán 12, a rendőrséggel összecsapó arab fiatalt tartóztattak le, akik kövekkel dobálták a biztonságiakat, és gyújtogattak az utcákon. A Walla hírportál értesülése szerint a Negev sivatagban egy nyolcéves arab kislány súlyosan megsérült, akit a beér-sevai Szoroka kórházba vittek, miután az autót, melyben utazott, kövekkel dobálták Abu-Kvider beduin település bejáratánál. Tel-Avivban a rendőrség őrizetbe vett két, harminc év körüli zsidó lakost fegyverek birtoklása miatt, miután a közösségi médiában arabok megtámadására szólítottak fel. Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.

Izraeli katona célra tart a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra lakónegyed palesztin lakosainak tervezett kilakoltatása miatt kitört zavargások során a ciszjordániai Hebronban
Fotó: MTI/EPA

Több száz palesztin tüntető csapott össze ma Ciszjordániában az izraeli hadsereg ott állomásozó erőivel, s az összetűzésekben hat palesztin életét vesztette. Öten tömeges erőszakos tiltakozásokon haltak meg, egyiküket pedig merénylet megkísérlése közben lőtték le az izraeli katonák. Ciszjordániában több tucat helyen demonstráltak a palesztinok, abroncsokat égettek az utakon, köveket dobáltak az izraeli katonák felé, és Jichár mellett Ciszjordánia északi részén többfelé gyújtogattak. A tüzeken megpróbál úrrá lenni az izraeli tűzoltóság. Az egyik halott egy Dzsenin közeli tüntetésen halt meg, ahol a ynet szerint több százan, sőt ezres számban tiltakoztak az ott élők. Péntek délután az északi, Libanonnal szomszédos határnál, Metulla közelében is tüntetők tucatjai jelentek meg libanoni és palesztin zászlókat lobogtatva a libanoni oldalon, átvágták a határkerítést, és többen betörtek izraeli területre, ahol gyújtogatni kezdtek.

Az izraeli határőrök gépfegyverekkel és harckocsikkal lőttek feléjük, mire visszatértek Libanonba, miután egyikük megsebesült. A környéken élő izraelieket felszólították a biztonságiak, hogy maradjanak otthonaikban.

A Gázai övezetben ma számba vették az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet támadóalagútjainak megsemmisítésére végrehajtott éjszakai masszív bombázások eredményét. Számos lerombolt épület éktelenkedik az övezetben, és mert az alagutak jelentős részben az utak alatt futottak, sokfelé az utak is járhatatlanná váltak.

Az eddigi kölcsönös rakétaháborúban a gázai oldalon 119-en vesztették életüket, köztük 31 gyermek és 19 nő, valamint 830-an sebesültek meg a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint.

Egyiptomi közvetítéssel tűzszüneti tárgyalások kezdődtek, de Izrael elutasította az egyéves nyugalmat ígérő egyiptomi javaslatot, amelyet a Hamász és a többi gázai terrorszervezet elfogadott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.