Németország elismeri, hogy népirtást követett el Afrikában

A mai Namíbia területén a németek a XX. században több népcsoportot is szinte teljesen kiirtottak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 28. 10:54
Sarafina Nbaimbaind looks on during an interview with Reuters at her home in Okahandja
A népirtásról a mai nemzedékek sem feledkeztek meg Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország hivatalosan elismeri népirtásként a XX. század elején Délnyugat-Afrikában, a jelenlegi Namíbia területén folytatott vérengzéseket

– adták hírül pénteken Berlinben.

Heiko Maas külügyminiszter közleménye szerint eredményre vezetett az egykori Német Császárság csapatai által 1904 és 1908 között végzett műveletek közös megítéléséről a namíbiai kormánnyal 2014-ben megkezdett tárgyalás. A megállapodás szerint Németország népirtásnak tekinti a történteket, és bocsánatot kér a bűncselekményekért. A németek által okozott mérhetetlen szenvedés elismerésének a jeleként elindítanak egy 1,1 milliárd eurós (385 milliárd forint) újjáépítési és fejlesztési programot.

„A program kialakításában és végrehajtásában döntő szerepe lesz a népirtásban érintett közösségeknek, de nem lehet kártérítési követeléseket levezetni belőle” – áll a közleményben. Namíbia területe 1884-től 1915-ig volt német gyarmat.

A megszálló alakulatok a Német Délnyugat-Afrika elnevezésű gyarmaton az idegen uralom elleni felkelések elfojtását célzó műveletekben csaknem teljesen kiirtottak több népcsoportot, köztük a nama és a herero törzset.

A népirtásról a mai nemzedékek sem feledkeztek meg
Fotó: Reuters

A német–namíbiai kormányközi tárgyalás a német és a namíbiai parlament kezdeményezésére kezdődött el. A német kormány az elejétől fogva azt az álláspontot képviselte, hogy a népirtás nemzetközi jogi fogalmát megalkotó ENSZ-egyezmény alapján nemcsak az egyezmény életbe lépése, 1951 után történt népirtásokat lehet népirtásnak nevezni, hanem a korábbiakat is, de ezekben az esetekben a minősítés nem jár jogi következményekkel, például jóvátételi, kárpótlási kötelezettséggel. Így azzal a tervvel kezdték el a tárgyalást 2014-ben, hogy Németország hivatalosan bocsánatot kér majd, a namíbiai fél pedig elfogadja a bocsánatkérést, kártérítést viszont nem fizetnek, de növelik az afrikai országnak juttatott támogatást.

A pénteken ismertetett megállapodás szerint az 1,1 milliárd eurós alapból a namíbiai fél kérésére mezőgazdasági, infrastruktúrafejlesztési és képzési programokat finanszíroznak majd, legfőképpen a nama és a herero törzs szállásvidékén.

Az új program nem felváltja, hanem kiegészíti a fejlesztési együttműködési projekteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.