időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Sokan nem várnak az uniós zöld igazolványra

Magyar Nemzet
2021.05.04. 19:06
Sokan nem várnak az uniós zöld igazolványra

Június második felétől léphet életbe az úgynevezett európai zöldigazolvány – derült ki Mario Draghi olasz miniszterelnök szavaiból, a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-ak turisztikai minisztereinek római tanácskozása után. Az olasz kormányfő bejelentette, hogy Róma addig sem vár, már májusban bevezet egy nemzeti zöldkártyát, amellyel a turisták szabadon, karanténkötelezettség nélkül mozoghatnak az országban.

– Gyertek Olaszországba nyaralni!

– üzente a politikus. Az MTI tájékoztatása szerint az újonnan létrehozott olasz turisztikai minisztérium vezetője, Massimo Garamaglia közölte, hogy az uniós belső piaci biztostól a digitális zöldigazolvány minél gyorsabb bevezetését sürgette unión kívüli országok bevonásával is.

Látogatók a római Colosseumban 2021. április 27-én. A mûemlék a koronavírus-járvány miatti bezárását követõen az elõzõ nap nyílt meg újra.
Fotó: Domenico Stinellis / MTI/AP/

Nem Olaszország az egyetlen, amely az idegenforgalmi szezon indulásával nem várja meg a közös uniós igazolványt.

– Ausztriának sürgősen egyénileg kell oltási igazolványt bevezetnie, mert ennek európai változatára még sokáig várni kell, és az kezdetben valószínűleg amúgy is szövevényes szabályozásokat tartalmaz majd

– jelentette ki Sebastian Kurz is. Az osztrák kancellár rámutatott: minél előbb szeretné, ha egész Európa számára gyorsan megvalósulna egy egységes koronavírus-igazolvány, de attól tart, hogy ez a kívánsága egyhamar nem teljesül. Hozzátette, hogy az EU olyan ütemtervet dolgozott ki az igazolvány bevezetésére, ami Ausztria számára jelenleg nem megfelelő. Megerősítve olasz kollégája szavait, ő is arról beszélt, hogy az Európai Unió csak nyáron valósítaná meg az igazolványra vonatkozó elképzeléseit, ami Bécs számára már túl késő, addigra az osztrák turizmusnak már be kell indulnia. A politikus azt ígérte, a kérdést a pénteki informális uniós csúcson is szóba hozza.

Korábban az Európai Bizottság figyelmeztette a tagországokat, hogy ha saját védettségi igazolványokat vezetnek be, az könnyen káoszhoz vezethet. A testület már korábban is június végét jelölte meg célként, ami miatt különösen az idegenforgalomból élő országok már elégedetlenségüket fejezték ki. Az uniós tagországoknak egyelőre abban sem sikerült maradéktalanul megállapodniuk, hogy milyen vakcinákat fogadnak el: a jelenlegi tervezet szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagok esetében lenne a folyamat automatikus, a keleti vakcinák esetében a tagállamok saját hatáskörben dönthetnének. Bizonyos országok, például Görögország, már jelezték is, hogy minden oltóanyagot elfogadnak. De az igazolványt nem csak oltáshoz kötik, akik igazoltan átestek a fertőzésen, vagy negatív tesztet mutatnak be, ugyancsak szabadon utazhatnának.

A koronavírus-járvány az idegenforgalmi ágazatot rendkívül érzékenyen érintette, tavaly háromnegyedével csökkent a turisták száma, óvatos becslések szerint is 62 millióan veszítették el állásukat a szektorban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.