időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

A nyugati vezetők üdvözölték a Mladics elleni ítéletet

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.08. 20:35
A nyugati vezetők üdvözölték a Mladics elleni ítéletet

– Bosszú, és nem ítélet az, ami ma Hágában született

– jelentette ki Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter arra reagálva, hogy az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladics fellebbezését, és megerősítette a volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

– Mladics bűnös, mert reagált Naser Orić bűncselekményeire, de Naser Orić nem bűnös a Podrinjában legyilkolt szerb civilekért. Mladics bűnös, mert a szerb hadsereget azokban a Szarajevó környéki falvakban irányította, ahol a szerb katonák születtek és felnőttek, de nem bűnös (Alija) Izetbegović azért, mert Szarajevóban nincsenek már szerbek, vannak viszont tömegsírok – fogalmazott Alekszandar Vulin mai közleményében. A szerb belügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy a hágai nemzetközi bíróságot nem is az igazság keresése és a béke megteremtése céljából hozták létre, hanem azért, hogy a szerbek felett ítélkezzen, így ez a bíróság beteljesítette a célját.

A horvát kormány üdvözölte és példaértékűnek nevezte a hágai ítéletet, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Horvátországban elkövetett háborús bűnökért nem vonták őt felelősségre.

– Ezzel az ítélettel Ratko Mladicsot véglegesen és jogerősen elítélték az egyik legsúlyosabb és legkegyetlenebb bűncselekményért,

amelyet azzal a céllal követett el, hogy kiirtsa a horvátokat és bosnyákokat Bosznia-Hercegovina egyes területein – olvasható a kormány közleményében.

Joe Biden amerikai elnök szerint a „történelmi jelentőségű” ítélet azt mutatja, hogy a szörnyű bűncselekmények elkövetőit felelősségre vonják. Ezenkívül megerősíti azt a közös eltökéltségünket, hogy megakadályozzuk, hogy a jövőben atrocitások fordulhassanak elő a világ bármely pontján – tette hozzá.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös nyilatkozatában hangsúlyozta: az EU elvárja, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind a Nyugat-Balkánon minden politikai szereplő teljes körűen együttműködjön a nemzetközi bíróságokkal, tiszteletben tartsa döntéseiket, és elismerje függetlenségüket és pártatlanságukat. Kijelentették:

a népirtás, a revizionizmus és a háborús bűnösök dicsőítése ellentmond a legalapvetőbb európai értékeknek.

Heiko Maas német külügyminiszter úgy fogalmazott: megkönnyebbült az ítélet hallatán, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jog diadalmaskodott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.