Alkotmányellenesnek nyilváníthatják a spanyolországi karantént

Köztereken törnek-zúznak a milánói fiatalok; vízumkötelezettséget vezethet be Spanyolország a marokkóiakkal szemben. Kamionsofőrt késelt meg két migráns Franciaországban; alkotmányellenesnek nyilváníthatják a spanyolországi karantént.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 11. 18:00
null
Illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törnek-zúznak a fiatalok Milánóban

Milánó utcáin csoportokba verődve garázdálkodnak a kiskorúak. Egyre több erőszakos cselekedet miatt kénytelen a rendőrség őrizetbe venni a fiatalokat. A szakemberek a hónapokon keresztül tartó szigorú kijárási tilalom következményének értékelik a fiatalok pszichés zavarát, frusztrációját. A Milánó belvárosában készült videófelvételek döbbenetes eseményeket rögzítettek. A kiskorúakból álló bandák egy gyorsétterem székeivel támadták meg a rendfenntartó erőket, kirakatokat rongáltak és egymásnak is nekimentek. Jelenleg 40 kiskorú előállításáról ad hírt a sajtó. Az aggasztó jelenség további terjedésének megelőzésére a fiatalokkal foglalkozó és a családsegítő szervezetek bevonását tervezik a hatóságok.

Forrás: corriere.it

Vízumkötelezettséget vezethet be Spanyolország a marokkóiakkal szemben

Miután egy áprilisi diplomáciai konfliktus eredményeként Marokkó a héten bejelentette, hogy kizárja az ibériai országot a marokkói állampolgárok és turisták utazását könnyítő „tengerszoros-átkelési műveletből”, Pedro Sánchez közölte: tanulmányozzák Ceuta és Melilla schengeni övezetbe való felvételének lehetőségeit. Ezzel eltörölnék azt a különleges rendszert, amit Spanyolország uniós csatlakozásakor a két autonóm város számára létrehoztak, és amely lehetővé tette a marokkóiak vízummentes beutazását a két városba. Jelenleg az afrikai országok hatóságai döntik el, hogy kit engednek be Ceutába és Melillába. Miután azonban a viszony egyre feszültebb a két ország között, a spanyol kormány meg akarja erősíteni jelenlétét a régiókban. Ha sikerült felvetetni a két várost a Schengeni-övezetbe, úgy a határellenőrzésben nem a marokkói, hanem a spanyol hatóságok döntenek majd, és az afrikai állampolgárok nem léphetnek Spanyolország területére vízum nélkül.

Forrás: elespanol.com, eldiario.es

Ismét migráns késelt kamionsofőrt

Egy Nagy-Britanniába tartó spanyol kamion sofőrjét támadta meg két migráns a franciaországi Calvados megyében, a La Manche csatorna partján található Ouistreham településen. A kamionsofőr a szigetország felé tartott, azonban eltévedt, ezt használta ki az a két illegális bevándorló, akik elhatározták, hogy a jármű rakterében utaznak Nagy-Britanniába. A spanyol sofőr megpróbálta megakadályozni, hogy a két potyautas a kamion rakterébe kerüljön, a dulakodás közben azonban az egyik migráns a nála lévő késsel leszúrta a sofőrt. A kiabálásra és a dulakodásra a környék egyik lakója lett figyelmes, ő riasztotta a csendőröket. A sérült sofőrt kórházba szállították, a két migránst letartóztatták. Rajtuk az életkorukat meghatározó teszteket kell elvégezni, valós életkoruk határozza majd meg a hatósági eljárás következő fejezetét.

Forrás: valeursactuelles.com

Illusztráció
Fotó: unsplash

Alkotmányellenesnek nyilváníthatják a spanyolországi karantént

Az alkotmánybíróság csütörtökön bejelentette, hogy két héten belül ítéletet hirdet a tavaly márciusban bevezetett házi karantén ügyében, mellyel szerintük a Sánchez-kormány alapvető jogokat sértett meg. A bírák véleménye szerint a szükségállapot kihirdetése önmagában nem teszi lehetővé, hogy az embereket bezárják az otthonukba és korlátozzák őket szabad mozgásukban. Hozzáfűzték, hogy az alkotmány ezt a jogot fenntartja kivételes alkalmakra, például háborús helyzetekre. Ha a bíróság végül úgy dönt, hogy törvényellenesnek nyilvánítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett intézkedést, az azt jelenti, hogy a tavaly március és június között kiosztott szabálysértési bírságokat is semmisnek veszik Spanyolország egész területén.

Forrás: elmundo.es

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.