Egyre több európai országot aggaszt a delta variáns terjedése

A koronavírus Indiában azonosított delta variánsa miatt Skóciában várhatóan három héttel elhalasztják a járvány miatt elrendelt korlátozások tervezett enyhítését, Franciaországban a hatóságok óvatosságra intik a lakosságot. Írországban megszigorítják a karantént a Nagy-Britanniából érkezők számára, Ausztriában is terjed az új variáns – tudósítja az MTI.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 16. 10:35
null
Párizs, 2021. március 19. Üres gyaloghídon sétál egy nõ a párizsi Eiffel-torony közelében 2021. március 19-én, amikor tömegesen utaznak a francia fõvárosban élõk a vidéki országrészekbe. A koronavírus-járvány megfékezésére száz francia megyébõl tizenhatban, köztük a francia fõvárosban éjfélkor lép életbe a harmadik lezárás, amelyet legalább négy hétre rendelnek el. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicola Sturgeon skót első miniszter a parlamentben közölte: a június 28-ra tervezett enyhítés várható elhalasztásával azt szeretnék elérni, hogy minél több embert olthassanak be.

– Időre van szükségünk az oltás előrehaladásához és a vírus feltartóztatásához. Ez az óvatosságunk oka

– közölte Sturgeon. A BBC szerint Skóciában ötször olyan magas a koronavírus-fertőzöttek száma, mint május elején.

A hivatalos döntést várhatóan a jövő héten hozzák meg, de a kormányfő helyesnek tartotta előzetesen tájékoztatni a lakosságot arról, hogy várhatóan Skócia egyetlen részén sem enyhíthetnek a korlátozásokon. A bejelentés azt követően látott napvilágot, hogy hétfőn Boris Johnson brit kormányfő is közölte: elhalasztják a még meglévő korlátozások június 21-re tervezett feloldását Angliában a delta vírusváltozattal fertőzöttek számának emelkedése miatt.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn bejelentette: elhalasztják a korlátozások feloldását
Fotó: MTI/AP/Evening Standard/Jeremy Selwyn

Írországban mindeközben szigorúbb karantént vezetnek be azokkal szemben, akik Nagy-Britanniából (Skócia, Wales és Anglia) érkeznek, és még nem kapták meg a védőoltásukat.

A napokban érvénybe lépő, minimum tíznapos intézkedésről – amely az Észak-Írországból és az Európai Unió országaiból érkezőkre nem vonatkozik – az ír kormány döntött a Nagy-Britanniában dominánssá vált, jóval fertőzőbb delta változat miatt. A védőoltást felvettek esetében a karantén 5. és 10. napján elvégzett negatív PCR-teszt után nem lesz szükség további elszigetelésre. A szigorított karanténintézkedések által érintett államok listáján többnyire ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok szerepelnek. Az innen érkezők számára kötelező a 14 napos karantén az ír kormány által kijelölt helyen.

Olivier Véran francia egészségügy-miniszter kedden szintén óvatosságra intett a delta változat miatt, amelyet a napi 50-150 új fertőzött kettő–négy százalékánál diagnosztizáltak.

– Azt mondhatják, hogy ez nem sok, de néhány hete Nagy-Britanniában is így volt

– jelentette ki a miniszter egy párizsi oltóközpontban tett látogatása során. A francia hatóságok által április elején bevezetett harmadik karantén és az oltási kampány felgyorsítása révén sikerült ellenőrzés alatt tartani a járványt, és megelőzni az egészségügyi rendszer összeomlását.

Franciaországban is tartanak a delta variánstól
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ausztriában lassan, de folyamatosan terjed a delta variáns: az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (AGES) szerint a B.1.617.2 változatot hetvenegy embernél diagnosztizálták. A legtöbb esetet Bécsből jelentették, tizenkilencet Alsó-Ausztriából, ötöt Stájerországból, egyet-egyet pedig Karintiából és Felső-Ausztriából – közölte egy szakértő hétfőn az APA osztrák hírügynökséggel. Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy a koronavírus új változata problémákat okozhat Európában.

– A delta variáns lassan Európa-szerte terjedni fog, ez újabb problémát jelent nekünk – közölte. Hozzáfűzte ugyanakkor azt is, hogy

remélhetőleg az oltás a nyár végéig megvédi majd a társadalmat a vírusváltozattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.