Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Már huszonkilenc taggal indul a tokiói olimpia bevándorlócsapata

Fegyverkereskedelmi szerződés miatt feszülnek egymásnak a spanyol kormánytagok; Franciaországban rendőr és rendőrnő ellen indult nyomozás pedofília miatt. A kanári-szigeteki szállodák önkényesen felülírják a kormány beutazási szabályait; A 2016-os riói olimpián még csak tíz bevándorló versenyzőt delegált a NOB.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 15. 13:31
Refugee Olympic Team hopeful
Tesfay Felfele of Eritrea and Refugee Olympic Team hopeful for the marathon at the Olympics Games in Tokyo warms up before a training session in Onex, Switzerland, May 25, 2021. Picture taken May 25, 2021. REUTERS/Denis Balibouse - RC2XMN9QSAZJ Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyverkereskedelmi szerződés miatt feszülnek egymásnak a spanyol kormánytagok

Az ibériai országot kormányzó szocialista PSOE és a szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) között feszült viszony alakult ki, miután a szocialisták, figyelmen kívül hagyva a Podemos figyelmeztetését, bejelentették, hogy továbbra is fegyvereket árulnak Szaúd-Arábiának. A Podemos nem támogatja a projektet, mert szerintük sérti az alapvető emberi jogokat és egy demokratikus kormány nem értékesíthet kettős felhasználású eszközöket más országoknak. A szocialisták szerint azonban a Szaúd-Arábiával fennálló szerződés „stratégiai értékkel bír”, ezért nem hajlandók engedni koalíciós partnerük nyomásának. A Navantia hajózási cég jelenleg hadihajó-szériát gyárt Rijádnak egy 2018-as szerződés értelmében, de már zajlanak a tárgyalások az újabb megrendelésekről. Ha a spanyol kormány megszakítaná az együttműködést, óriási bevételtől esne el. A belső feszültségek csak még tovább gyengítik az egyébként is törékeny lábakon álló szocialista kormányt, melyet a nyár folyamán Pedro Sánchez miniszterelnök tervei szerint teljesen átstrukturálnak.

Forrás: vozpopuli.com

Tóth Brigitta

Franciaországban rendőr és rendőrnő ellen indult nyomozás pedofília miatt

A franciaországi Seine-et-Marne megyében egy rendőr és egy rendőrnő ellen indult nyomozás, mert azzal gyanúsítják őket, hogy a rendőr, James D. éveken át szexuálisan zaklatta és a gyanú szerint meg is erőszakolta a rendőrnő kiskorú lányát, mégpedig a rendőrnő tudtával, beleegyezésével és együttműködésével. Az esetre úgy derült fény, hogy a most 15 éves tinédzserlány iskolai barátnőinek beszélt bizalmasan azokról az esetekről, amikor James D. szexuális aktusra kényszerítette. Az áldozat barátnői a hallottakat jelentették az iskolának, az intézmény pedig a hatóságoknak.

A pedofil rendőrt, aki egyébként a francia rendőrség egyik legnagyobb szakszervezetének második embere volt éveken keresztül, letartóztatták. A pedofil bűncselekményben vélhetően tettestársként részt vállaló anyát szabadon engedték, de a nyomozás ellene is tovább folyik.

Források: leparisien.fr, ouest-france.fr

A kanári-szigeteki szállodák önkényesen felülírják a kormány beutazási szabályait

A jelenleg érvényes előírások szerint június 7-től bárki szabadon beutazhat Spanyolország bármelyik régiójába, aki rendelkezik a WHO vagy az EMA által elfogadott oltási igazolással, vagyis megkapta a Pfizer-, a Moderna-, a Janssen-, az AstraZeneca- vagy a Sinopharm oltások mindkét adagját. Bár a Kanári-szigetekre is be lehet lépni a kínai vakcinaigazolással, a helyi szállodák jelentős része a recepción már nem fogadja el az erről kiállított dokumentumot. A helyi szállodaipari képviselők szerint a beutazási és a szállodai szabályok a kanári-szigeteki törvények értelmében lehetnek eltérők, a szállásadóknak joguk van a központi határozattól eltérő előírásokat bevezetni. A kanári-szigeteki konzuli szolgálat felhívja a magyar turisták figyelmét arra, hogy utazás előtt tájékozódjanak szállásadójuk szabályairól, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés.

Forrás: Facebook

A tokiói olimpia bevándorlócsapata 29 főből áll majd

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megnevezte azt a 29 bevándorlót, akik globálisan – azaz nem egy ország zászlaja alatt – a bevándorlókat fogják képviselni az idei tokiói nemzetközi játékokon. A 29 versenyzőt egy 56 fős csoportból választották ki, és mindegyik olimpikonjelölt a sportolást és a felkészülést lehetővé tévő ösztöndíjat kapott, miután elhagyták hazájukat. A bevándorló versenyzők tizenegy országból érkeztek: Afganisztán, Kamerun, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Eritrea, Irán, Irak, Dél-Szudán, Szudán, Szíria és Venezuela. A sportolók atlétikában, tollaslabdában, ökölvívásban, kajakban, kerékpározásban, cselgáncsban, karatéban, céllövésben, úszásban, taekwondóban, súlyemelésben és birkózásban mérettetik meg magukat. A 2016-os riói olimpián még csak tíz bevándorló versenyzőt delegált a NOB.

Forrás: axios.com

(A borítóképen a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpiai játékok bevándorlócsapatának néhány tagja edzésre készülődve Forrás: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.