Öngyilkos lett a McAfee vírusölő program kidolgozója

Az adócsalással vádolt amerikai szoftverfejlesztőt holtan találták spanyolországi börtöncellájában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2021. 06. 24. 9:55
null
Peking, 2021. június 24. A 2021. június 24-én közreadott képen John McAfee, a McAfee vírusölõ program kidolgozója a 4. kínai internetbiztonsági konferencián (ISC) vesz részt Pekingben 2016. augusztus 16-án. McAfeet 2021. június 23-án holtan találták spanyolországi börtöncellájában röviddel azután, hogy egy bíróság elrendelte kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol adócsalással vádolják. A katalóniai büntetés-végrehajtás egyik szóvivõje szerint feltehetõen öngyilkosság történt. MTI/AP Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyilkos lett spanyolországi börtönében John McAfee neves amerikai szoftverfejlesztő, az azonos nevű vírusölő program atyja.

A tragédia pár órával azután történt, hogy egy bíróság elrendelte kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol adócsalással vádolják – közölték a spanyol büntetés-végrehajtó hatóságok.

– Holtan találták a cellájában, feltehetően öngyilkos lett – közölte a katalóniai büntetés-végrehajtás egyik szóvivője. A férfit egy Barcelona közelében lévő börtönben őrizték.

A 2021. június 24-én közreadott képen John McAfee, a McAfee vírusölő program kidolgozója a 4. kínai internetbiztonsági konferencián vesz részt Pekingben 2016. augusztus 16-án
Fotó: MTI/AP

A 75 éves férfit adócsalás vádjával akár harminc év börtönbüntetésre is ítélhették volna az Egyesült Államokban.

A vádak a 2016–2018-as pénzügyi évekre vonatkoztak.

A vállalkozót tavaly októberben tartóztatták le a barcelonai nemzetközi repülőtéren, majd egy bíró úgy döntött, hogy előzetes őrizetbe kell helyezni, amíg döntés születik a kiadatásáról.

Egy videós meghallgatáson júniusban McAfee azzal érvelt, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, és élete végéig börtönbe zárják, ha visszaküldik az Egyesült Államokba.

Ügyvédje, Nishay Sanan úgy nyilatkozott, hogy keményen küzdött volna a felhozott vádak ellen.

– Ez a férfi egy harcos volt. Mindenki, aki ismerte, így őrzi meg az emlékét – mondta.

John McAfee a technológiai világ ellentmondásos alakja volt, cége hozta forgalomba az első kereskedelmi vírusölő programot. A McAfee VirusScan egy több milliárd dolláros iparág beindítását segítette elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.