időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Öngyilkos lett a McAfee vírusölő program kidolgozója

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC
2021.06.24. 09:55
Öngyilkos lett a McAfee vírusölő program kidolgozója

Öngyilkos lett spanyolországi börtönében John McAfee neves amerikai szoftverfejlesztő, az azonos nevű vírusölő program atyja.

A tragédia pár órával azután történt, hogy egy bíróság elrendelte kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol adócsalással vádolják – közölték a spanyol büntetés-végrehajtó hatóságok.

– Holtan találták a cellájában, feltehetően öngyilkos lett – közölte a katalóniai büntetés-végrehajtás egyik szóvivője. A férfit egy Barcelona közelében lévő börtönben őrizték.

A 2021. június 24-én közreadott képen John McAfee, a McAfee vírusölő program kidolgozója a 4. kínai internetbiztonsági konferencián vesz részt Pekingben 2016. augusztus 16-án
Fotó: MTI/AP

A 75 éves férfit adócsalás vádjával akár harminc év börtönbüntetésre is ítélhették volna az Egyesült Államokban.

A vádak a 2016–2018-as pénzügyi évekre vonatkoztak.

A vállalkozót tavaly októberben tartóztatták le a barcelonai nemzetközi repülőtéren, majd egy bíró úgy döntött, hogy előzetes őrizetbe kell helyezni, amíg döntés születik a kiadatásáról.

Egy videós meghallgatáson júniusban McAfee azzal érvelt, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, és élete végéig börtönbe zárják, ha visszaküldik az Egyesült Államokba.

Ügyvédje, Nishay Sanan úgy nyilatkozott, hogy keményen küzdött volna a felhozott vádak ellen.

– Ez a férfi egy harcos volt. Mindenki, aki ismerte, így őrzi meg az emlékét – mondta.

John McAfee a technológiai világ ellentmondásos alakja volt, cége hozta forgalomba az első kereskedelmi vírusölő programot. A McAfee VirusScan egy több milliárd dolláros iparág beindítását segítette elő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.