Párizsi érsek: A katolikusokat is megilleti a védelem!

Michel Aupetit elfogadhatatlannak nevezte a körmeneten résztvevők elleni Antifa-támadást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 01. 13:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vallások egyenlő kezelésére és a hívők védelmére szólított fel Michel Aupetit párizsi érsek a Le Figaro című francia konzervatív napilapban közzétett véleménycikkében, miután a hét végén szélsőbaloldali aktivisták támadtak egy katolikus körmenetre Párizsban, megsebesítve több résztvevőt.

Az érsek emlékeztetett: a még szombaton tartott körmeneten a hívők az 1871-es párizsi kommün által kivégzett, mintegy ötven vértanúra, köztük Georges Darboy akkori érsekre emlékeztek. Rámutatva, hogy a körmenetet csupán két rendőr felügyelte – akiknek mindazonáltal megköszönte a munkáját – elítélte az agressziót. Az érsek leszögezte: kapcsolatba lépett a hatóságokkal, hogy minél előbb lefolytassák a vizsgálatot.

Michel Aupetit misét tart a tűzvészben megsérült párizsi Notre-Dame egyik mellékkápolnájában 2019-ben Fotó: Reuters/Karine Perret

Michel Aupetit hangsúlyozta, hogy Franciaországban az embereknek joguk van a hitüket – a köztársaság által meghatározott keretek közt – a nyilvános térben megvallani. Elfogadhatatlannak nevezte azt a „vak erőszakot, amelyet a körmeneten résztvevőknek el kellett szenvedniük az antifasisztáktól”, és emlékeztetett arra, hogy jogállamban minden hívő embert megillet a védelem. Követelte, hogy a katolikus hívőket a személyi védelmüket illetően más vallásokkal és közösségekkel egyenrangúan kezeljék. Felháborodásának adott hangot annak kapcsán is, hogy a békés hívőkre támadó, az Antifa-mozgalomhoz tartozó aktivisták egyebek közt azt kiabálták a katolikus hívek felé, hogy „halál a fasisztákra”.

A támadás nyomán a körmenet több résztvevője megsebesült, egyiküket kórházban ápolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.